Müsiad Otomotiv Sektör Kurulları Toplantısı Yapıldı

Konya’da, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Otomotiv Sektör Kurulları Türkiye İstişare Toplantısı yapıldı.MÜSİAD Konya...

Konya’da, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Otomotiv Sektör Kurulları Türkiye İstişare Toplantısı yapıldı.

MÜSİAD Konya Şubesinde düzenlenen toplantıda Türkiye’de otomotiv sektöründeki gelişmeler masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Sanayi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Zühtü Bakır, Türkiye’de 2011 yılının otomotiv endüstrisi için rekorlarla geçtiğini dile getirdi. Önemli açıklamalarda bulunan Bakır, artık kamu kuruluşlarının toplu taşıma araçlarını Türk firmalardan alacağını söyledi. Bakır sözlerine şöyle devam etti; “1.5 milyon tonun üzerindeki kapasiteden 1.2 milyon adet üretim yaptık. Pazarımız da rekor kırdı. Türkiye’de 910 bin adet araç satıldı. Maalesef bunun yüzde 60’a yakını ithal. Çünkü biz binek segmentinde çok güçlü değiliz. 800 bin adet ihracat yapıldı. Türkiye’deki toplam ihracatın yüzde 15’i de otomotiv endüstrisi tarafından sağlandı. Ana sanayi, yan sanayi dahil bu sektörde 300 bin kişi istihdam ediliyor. Bugün biz hafif ticari araçta birinci sıradayız. Aynı fırsatı alternatif enerjilerde yakalayabilir miyiz? Elektrikli araçlarda yeni segmentlerde Türkiye bir adım öne geçebilir mi? Otobüs Türkiye açısından büyük bir pazar olduğu için önemli ama yerli markalarımız da var artık. Ve Türkiye’nin yeni kamu satın alma politikasıyla artık yabancı ithal marka otobüsü kimse alamayacak. Alırsa biz onu ayıplayacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Bugün İstanbul belediyemiz 800 tane otobüs aldı 4 tane Türk firması var. Ve o firmalardan biri metrobüsleri de üretecek. Önümüzdeki sene de 3 bin tane daha otobüs alacak bunların tamamı Türkiye’de üretilen firmalardan. MAN’da bizim Mercedes’te bizim ama yanında KARSAN var, OTOKAR var, TEMSA var onlarda bizim firmalarımız. Ve bugün artık hiçbir belediye ithal otobüs alamayacak. Dünya’da bin kişiye 155 tane otomobil düşerken bizde bu rakam 135. Demek ki hak ettiğimiz noktada değiliz. Maalesef bir takım vergi politikaları var. Bugün otomobil Türkiye’de pahalı, petrol de çok pahalı. Dolayısıyla bu rakamı devletin desteklemesi lazım. Ama bu Türkiye’nin büyük bir pazar olduğunu gösteriyor. Büyük bir fırsatın da olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin de önümüzdeki dönemde bu rakamı en az iki katına çıkarması gerekiyor.”

Reklam
Reklam

Toplantı sonrasında açıklanan sonuç bildirgesinde öne çıkan konular ise şu şekilde oldu:

"Yan sanayi, özellikle Çin menşeili kalitesi ve ucuz parçaların Türkiye’ye kontrolsüz girişinden rahatsız. Bunun engellenmesini istiyor. Enerji maliyetlerindeki artışlar yan sanayi üretici firmaların belini büküyor, imalatta enerji fiyatlandırılmamalıdır. Ana sanayiye bağlı üreticiler baskı altında, karşılıklı çıkar işbirliğine dayalı olması gereken ilişkilerde yan sanayi üreticileri, ana sanayinin dayatmalarına boyun eğmek durumunda kalmaktadır. Yan sanayi firmaları kaynaklara ulaşma ve kredi bulma konusunda kolaylık sağlanmasını bekliyor. Konya yan sanayi birleşerek veya konsorsiyumlar yoluyla büyük firmalar oluşturmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: