MÜSİAD, 'yeşil pasaport' istiyor

İSTANBUL (İHA) - Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Dr. Ömer Bolat, '1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmaların sahibine ve bir yetkilisine özel (yeşil) pasaport verilmesi, KDV iadelerinin ihracatçılara geri ödenmesinin hızlandırılması ve KDV iadelerinin geri ödenmesinde ayrıca her türlü vergi ve SSK prim ödemelerine mahsup etme uygulaması getirilmesi' taleplerinde bulundu. İhracatın, milli gelirin üçte biri düzeyine çıkarılmasını ve komşu ülkelerle ticaretin payının yüzde 30'lara yükseltilmesini hedef gösteren Bolat, tüketim ürünleri ithalatındaki yüzde 100'lere varan artışın da dizginlenmesi gerektiğini savundu. Bolat, Türk iş adamlarının vize probleminin de bir an önce halledilmesini istedi.

Reklam
Reklam

MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracatın son 3 yılda 2 kat artış gösterdiğini ifade ederek, "Türkiye, ihracatını 2003'te yüzde 30 ve TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) kayıtlarına göre 2004'ün ilk 5 ayında yüzde 35 oranında arttırmayı başardı. Üreten, istihdam sağlayan, döviz kazandıran, ülkemizin tanıtımını yapan ihracatçılarımıza Türk ekonomisinin "Bal Arıları" demek doğru olur. İhracatımızın bu yıl 51,5 milyar dolarlık hedefi aşıp 57 milyar dolara, 2010'da 100 milyar dolara, 2023'de ise 500 milyar dolara ulaşması doğru politikalar ve tedbirlerle mümkün olabilecektir" dedi.

Bugün Türkiye'nin ihracatının yüzde 90'ını sanayi ürünlerinin oluşturduğunu ve 180 ülkeye 19 binden fazla ürünün satıldığını kaydeden Dr. Bolat, "Türkiye, dünya mal ticaretinden yüzde 0,9 oranında pay alırken, ihracatta 24. ve ithalatta 25. sıradadır. Dünya hizmet ticaretinden ise yüzde 1 pay almakta ve 26. sıradadır" diye konuştu.

GERÇEKÇİ KUR REJİMİ Dr. Ömer Bolat, ihracatçının başarı hikayesinin çok ciddi güçlüklere rağmen yazılabildiğini vurgulayarak, "Enerji, vergi, sosyal güvenlik primi, hammadde vs. girdi maliyetleri dünya rakiplerinin çok üzerinde, rekabetteki en önemli enstrüman olan döviz kuru ise yüksek TL faiz oranı nedeniyle baskı altında düşük değerde. İhracatçı binbir güçlükle elde ettiği pazarları kaptırmamak için karsız ya da zararına ihracata bile şimdilik katlanabilmektedir. İhracatçı dalgalı kur politikasını destekliyor ama yüksek TL faiz oranının baskısından arındırılmış bir gerçekçi kur rejimini istemektedir" dedi.

Reklam
Reklam

İhracatta sürdürülebilir artışın devam etmesi için, 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmaların sahibine ve bir yetkilisine özel (yeşil) pasaport verilmesi gerektiğini savunan Dr. Bolat, "Yurt dışı ofis ve mağaza açma, uluslararası ihtisas fuarlarına katılma, markalaşma alanlarında ihracatçılarımıza mutlaka nakdi destek verilmelidir. İhracatta KDV iadelerinin ihracatçılara geri ödenmesi hızlandırılmalıdır. KDV iadelerinin geri ödenmesinde ayrıca her türlü vergi ve SSK prim ödemelerine mahsup etme uygulaması getirilmelidir" diye konuştu.

MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70'in altına düşmemesi gerektiğini belirterek, "İhracatımız, milli gelirin yüzde 19'unu oluşturuyor. Bu oranı, milli gelirin üçte biri düzeyine çıkarmayı hedeflemeliyiz. İhraç pazarlarımızda ve ihraç ürünlerimizde çeşitliliği sağlama, bağımlılık riskini azaltma bakımından çok önemlidir. Komşu ülkelerle ticaretimizin payını yüzde 15'den yüzde 30'lara kadar yükseltmeliyiz. Markalaşmaya önem vermeli, katma değeri yüksek ürünler ihraç edebilmeliyiz" dedi.

Reklam
Reklam

'KORUMACI ANLAYIŞA KARŞIYIZ' İthalattaki artışın kaygı verici boyutlarda olduğunu bildiren MÜSİAD Başkanı Bolat, "İthalatta korumacı bir anlayışı desteklemiyoruz. İhracat ve ithalat kardeştir. Birlikte büyümelidirler. Ama tüketim ürünleri ithalatındaki yüzde 100'lere varan artışı da dizginlemek zorundayız. Hükümet ihtisas gümrükleri, anti-damping vergileri, anti-sübvansiyon vergileri, teknik şartnameler ve standartlar gibi Dünya Ticaret Örgütü'nce kabul edilebilir tüm tarife ve tarife-dışı engelleri uygulamalıdır. En önemlisi, döviz kurunun bir daha 1 Dolar = 1 milyon 500 bin TL değerinin altına düşmemesi sağlanmalıdır" diye konuştu.

Bolat, halkın, "Türkiye'de Üretilen Malları Kullanmalıyız" sloganını benimsemesi ve uygulaması gereğine de dikkat çekerek, "180 ülkeye 19 binden fazla mal ihraç eden ve bunun yüzde 90'ı sanayi ürünü olan ülkemizin ürünlerini tercih etmek zorundayız. Aksi takdirde döviz kaybı, kapanan fabrikalar, kaybolan istihdam, ekonomide kara bulutları getirecektir" uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Türk iş adamlarının vize çilesine de temas eden MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, "AB ülkeleri ve ABD'nin vize zorlukları ve formalitelerinin 1-2 hafta sürmesi, haksız rekabet ve haksız ticaret oluşturmaktadır. Türk Dışişleri'nin AB nezdinde temasa geçerek, iş adamlarımıza vize kolaylığı sağlamasını acilen bekliyoruz" dedi.