Müsiad'dan Mart Ayı Değerlendirmesi

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, Mart ayında...

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, Mart ayında enerji ithalatında düşüş ile Türkiye’nin cari açığında ki olumlu olduğunu cari açık verileri yüzleri güldürdüğünü söyledi.

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, cari açığın, Mart ayında enerji ithalatındaki azalma ve turizm gelirlerinin etkisiyle beklentilerin altında kalarak 5.4 milyar dolar olduğunu, Ocak-Mart döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.35 azalarak 15.92 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Reklam
Reklam

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kılçık, “Türkiye’nin cari işlemler açığı mart ayında beklentilerin altında gelerek, 5 milyar 396 milyon dolar olarak gerçekleşti. Merkez Bankası tarafından açıklanan, 2013 yılı ocak-mart dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde de cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre, 383 milyon dolar azalarak 15 milyar 917 milyon dolara geriledi. Cari açık 2012 yılının Mart ayında 6.26 milyar dolar, ilk üç ayında ise 16.3 milyar dolar olmuştu.Bu gelişmede dış ticaret açığının 264 milyon dolar artarak 17 milyar 47 milyon dolara yükselmesine karşın hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 823 milyon dolar artarak 2 milyar 873 milyon dolara yükselmesi etkili oldu. Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre 1 milyar 146 milyon dolar artarak 4 milyar 124 milyon dolara, turizm giderleri de 361 milyon dolar yükselerek 1 milyar 123 milyon dolara ulaştı. Yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın aynı dönemine göre 34 milyon dolar artarak 1 milyar 912 milyon dolara yükseldi” dedi.

Reklam
Reklam

Kılçık, yıllık bazında ise, cari işlemler açığının 47 milyar 138 milyon dolar olurken, cari açıktaki bu düşüşe, dış ticaret açığındaki artışa karşılık, enerji ithalatındaki azalma ve turizm gelirleri gibi hizmetler dengesi kaynaklı net gelirlerdeki artış katkı sağladığını belirterek, “Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre 1 milyar 146 milyon dolar artarak 4 milyar 124 milyon dolara, turizm giderleri de 361 milyon dolar yükselerek 1 milyar 123 milyon dolara ulaştı. Mart ayında doğrudan yabancı yatırım girişinin 597 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı ile turizm gelirleri çok iyi durumda. Mal ve özellikle hizmet ihracatı iyi gidiyor. Hizmet ihracatı Mart ayında 3 milyar doları, yılın ilk 3 ayında ise 8 milyar doları geçti" dedi.

Kılçık, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 25 artış var. Hizmet ihracatımızda ciddi bir hareketlenme var. İlk 3 aydaki performans, 2012’de 44 milyar dolar ile rekor kıran hizmet ihracatımızın bu yıl 50 milyar dolara ulaşabileceğini gösteriyor.”

Reklam
Reklam

İlk çeyrek sanayi üretim verilerinin zayıf geldiğini hatırlatan MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kılçık, büyümede ilk çeyrek beklentilerinin altında kalacağını, buna karşılık reel kurun yükseldiğini, bu nedenlerle ilgili kurumdan bu hafta bir faiz indirimi daha beklediğinin altını çizdi. Uluslararası konjonktürün buna çok uygun gittiğini kaydeden Başkan Kılçık, şunları söyledi:

“Sadece geçtiğimiz günlerde Uzak Doğu ve Avrupa Merkez Bankaları faiz indirdi. Dış faizler bu kadar düşükken, ekonomimizi yeniden hızlandırmamız gerekiyor. Ardından ulusal bankalar da Para Piyasası Kurulunun bu indirimine ayak uydurmalı. İşletmelere maliyetlerini artıran ek faiz, komisyon getirerek üretim zorlaştırılırsa, yatırım ve üretimde artış görmemiz zorlaşır” dedi.

Cari açığın Türkiye'nin makro ekonomik göstergeleri arasındaki en zayıf halka olsa da, ilk çeyreğe ilişkin gerçekleşmelerin bu taraftaki risklerin dengeli olduğuna işaret ettiğini söyleyen Kılçık şunları kaydetti:

"Merkez Bankası tarafından açıklanan 2013 yılı ocak-mart dönemi ödemeler dengesi verileri, 12 aylık kümülatif cari açığın şubat ayındaki 48 milyar dolardan 47,1 milyar dolara gerilemesi Türkiye'nin dış dengelerindeki normalleşme sürecinin devam ettiğine işarettir.

Reklam
Reklam

Başkan Kılçık Türkiye'nin IMF ile olan son kredi taksitine ilişkin yaptığı açıklamada, “14 Mayıs tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendirilmelidir. Ülkemiz, 1960-2008 döneminde IMF ile 19 Stand-by anlaşması yapmış ve IMF kaynaklarından 50 milyar dolara yakın kredi kullanmıştır. Bunun yüzde 90’a yakını 2001 krizinin açtığı enkaz neticesinde kullanılmış. Dün yapılan son 422 milyon dolarlık taksit ödemesiyle ise, Türkiye’nin IMF ile her hangi bir borç ilişkisi kalmayacaktır. MÜSİAD olarak, bu miladın iki önemli sonucu olduğunu düşünüyoruz. Birincisi, tam 100 yıl süren Duyun-u Umumiye sendromundan sonra, yarım asırdan fazladır devam eden IMF sendromu sona ermektedir. İkincisi ise, Türkiye artık borçları bitmiş bir şekilde IMF’de masanın diğer tarafına geçmiş olacaktır. Bu durum, küresel aktör olarak etkisini arttıran Türkiye’nin IMF politikalarında da söz sahibi olmasının yolunu açacak ve 52 yıl süresince tek yönlü olarak yürütülen Türkiye-IMF ilişkileri, bundan sonra iki yönlü gelişecektir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: