MÜSİAD'dan tepki

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, az konuşup çok iş yapılması gerektiğini söyledi.

MÜSİAD heyetinin Ankara temaslarını, hayat standardı vergisi ve nema ödemeleri konusundaki tartışmaları İHA'ya değerlendiren MÜSİAD Genel Başkanı Bayramoğlu, "Haftabaşından beri Ankara'dayız. Türkiye'nin mevcut durumunu ortaya koyan ve yapılması gerekenleri topladığımız Acil Eylem Planı'nı dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunduk" dedi.

13 Aralık tarihine kadar AB'ye endekslenen Türkiye'nin, haftabaşından bu yana Irak konusuna endekslendiğini hatırlatan Bayramoğlu, "Türkiye stabil bir ekonomiye sahip değil. Mali piyasaları sağlıklı gelişememektedir. Sanayileşme standart bir zemine oturmuş değil. Böyle bir ortamda spekülatif yaklaşımlara fırsat verilmemeli. Az konuşup, çok iş yapılmalı. Daha fazla çekidüzenle yolumuza devam etmeliyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı ile görüşmeleri sırasında Sezer'in kendilerine hemen yapılmasını istedikleri konuları sorduğunu ifade eden Bayramoğlu, "Sezer'i ekonominin gerekliliğine fazlasıyla ehemmiyet veren bir konumda gördüm. Bu durumda yeni bir çalışma planının üzerinde durulması zaruri hale gelmiştir" dedi.

Hükümetin bir aylık icraatına bakarak bir değerlendirmede bulunmanın erken olacağını kaydeden Ali Bayramoğlu, "MÜSİAD olarak takip heyeti oluşturduk. Hükümetle irtibat halindeyiz. Bu noktada, gündemimiz yeniden meşgul etmeye başlayan hayat standardı vergisinin ekonomiye menfi ve müspet etkilerinin iyi gözlenmesi gerekir. Hayat standardı, ekonomiyi sağlıklı bir şekilde taşımadan sadece bütçeyi denkleştirmek ya da kaynak oluşturma gayesi ile hangi şekilde olursa olsun 'Vergi almalıyız' mantığına hiçbir şekilde katılmıyorum. Bu mantık uzun süre devam eden ekonomik durgunluğun devam etmesinde etkili olur. Türkiye'de hayatını belli bir standarda getirmiş insan sayısı kaç ki, hayat standardı uygulamasını başlatıyorsunuz? Tabi ki hükümetin hayat stardardı uygulamasını yeniden başlatması girişimine yüzde 100 karşıyız diyemem. Bir ülkenin hayatiyeti açısında vergi politikaları önemli ama vergi politikaları kadar o vergiyi alabilecek ekonomik stabilizasyonları oluşturmak daha önemli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de çok ciddi kaynak ve kazançlar elde edip hiç vergi vermeyen kesimlerin varlığına dikkat çeken Bayramoğlu, "Bunlara yönelik bir standardın oluşturulması gerekir. Esnafın üzerine bir vergi koyarak kazanmadıkları bir bedeli onlardan almayı doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı.

Nemaların ödenmesi tartışmalarına da değinen Bayramoğlu, "Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nda biriken paraların hak sahiplerine verilmesi konusu hükümet programında yer bulmuştu. Bu söz verildi ise dağıtılmalı. Ancak, kamuoyunda iki bakan arasında bir sürtüşme görüntüsü var. İki bakan da vermeyeceğiz dememektedir. İç borçlanmadaki faiz bedellerinde kullanılan bu bedelin ödeme zamanı ve ödeme takvimi konusunda bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: