MÜSİAD'ın anayasa raporunda asker ve laiklik vurgusu

İSTANBUL(ANKA) – Hükümetin yeni anayasa taslağı hazırlamak üzere başlattığı çalışmaların 15 Aralık'ta tamamlanması beklenirken, yeni anayasaya ilişkin görüş ve önerilerini açıklayan STK'lar kervanına MÜSİAD da katıldı.

MÜSİAD'ın hazırladığı "Anayasa Raporu"nda din, vicdan ve ifade özgürlüğü alanındaki yasakların kaldırılması ve devlet işleyişinde sivil otoritenin üstünlüğünün sağlanması gibi noktalar öne çıktı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Türkiye'nin daha sivil, daha katılımcı ve daha güçlü bir hukuk devleti olmasını sağlayacak bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Yasalar üzerindeki askeri vesayet kaldırılmalı. Laiklik gerekçesi ile insanların inanma ve inandığı gibi yaşama hürriyetine sınırlama getirilmemeli" dedi.

Reklam
Reklam

"KÖKLÜ BİR ANAYASA REFORMU GEREKLİ"

MÜSİAD Başkanı Bolat, MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Dr. Şükrü Kocatepe başkanlığındaki bir çalışma grubu tarafından hazırlanan "Anayasa Raporu"nun ayrıntılarını basın mensupları ile paylaştı.
Türkiye'nin insan hakları, yargı, güvenlik, hukuk devleti ve yüksek öğretim gibi konularda toplumsal krize sebep olan sorunları aşabilmek için köklü bir Anayasa reformu gerektiğini vurgulayan Bolat, "Türkiye'de anayasaları, devlet gücünü kullanarak belli bir ideoloji doğrultusunda kontrol etmeyi amaçlayan bürokrat ve aydınlar yapmıştır. Ümit ediyoruz ki ilk kez, Türkiye bu dönemde sivil bir anayasayı hazırlamayı başaracaktır" diye konuştu.

"82 ANAYASASI İÇİN BİLE 2 BİN TEKLİF ALINMIŞ"

Yeni anayasa hazırlık çalışmalarında tüm toplum kesimlerinin görüş bildirmesinin önemine değinen Bolat, "12 Eylül anayasası hazırlanırken bile 2 bin teklif alınmış. Görüşü ve inancı ne olursa olsun tüm kesimlerin yeni anayasa hazırlık çalışmasına katılması çok önemlidir" görüşünü aktardı.
MÜSİAD olarak, TOBB tarafından düzenlenen anayasa çalıştayına katıldıklarını hatırlatan Bolat, "Yeni anayasa, A,B,C gruplarının kendi istediği doğrultuda çıkamaz. TOBB ile birlikte hareket ediyoruz ama uygun görmediğimiz maddelerin üzerine şerhimizi koyacağız. Önemli olan bu sürecin içinde olmamız ve katkı sunmamızdır" dedi.

Reklam
Reklam

"HER TÜRLÜ BARIŞÇIL DÜŞÜNCE İFADE EDİLMELİ"

Bolat, hazırladıkları "Anayasa Raporu"nu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı, siyasi partiler ve TOBB'a sunduklarını kaydederek, raporda yer alan görüş ve önerileri şöyle sıraladı:

"-Yeni Anayasa,, teröre ve şiddete karşı olan tüm siyasi düşünce eğilimlerin açıklanmasına, örgütlenmesine ve partiler kurarak ülke yönetimi için serbestçe yarışmasına izin vermelidir.

"DEVLETİN İDEOLOJİSİ OLMAMALI"

-Yeni Anayasa, devlet için resmi bir ideoloji tarif etmemeli, tüm düşüncelerin eşit şartlarda yarışarak siyaset yapmasına izin vermelidir.
-Genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla, kamuda kıyafet yasağını sona erdirecek bir düzenlemenin yapılması zorunludur.

"DİNDARLARA BASKIYA CEVAZ VEREN HÜKÜMLER KALKMALI"

-Devletin laik olduğu gerekçesiyle, insanların inanma ve inandığı gibi yaşama hürriyetine sınırlama getirilemez. Din adına önü sürülen her türlü talebe "irtica" damgası vurulması alışkanlığı terk edilmeli, "gerici" yaftalamasıyla dindarlara baskı yapılmasına cevaz veren Anayasa hükümleri kaldırılmalıdır.
-Diyanet İşleri özerk bir kuruma dönüştürülmeli ve Vakıflar İdaresi de Diyanet'e bağlanmalıdır.

Reklam
Reklam

"ASKERİ MAHKEMELERİN YETKİLERİ DARALTILMALI"

-Sivil otoritenin üstünlüğü sağlanmalı, yeni anayasada Milli Güvenlik Kurulu kaldırılmalıdır.
-Askeri mahkemelerin yetkileri daraltılmalı, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verilmelidir. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay kaldırılmalıdır.
-Yeni Anayasa metnini parlamento üyelerinden oluşacak Anayasa Hazırlama Komisyonu hazırlamalı, komisyon gerekli gördüğü konularda uzmanlardan yardım almalıdır.
-Merkez Bankası'nın bağımsızlığı anayasal güvence altına alınmalıdır. Merkez Bankası'nın asli görevinin "ekonomik büyüme ve istihdamı göz önünde bulundurarak fiyat istikrarı" olduğu belirtilmelidir.