Müslüman liderler Londra'da toplandı

LONDRA (İHA) - Farklı Avrupa ülkelerinden gelen akademisyenler ve cemaat liderlerinin katılımıyla, Batı'da İslam'a daha olumlu bir imaj kazandırabilmek ve Müslüman toplumların bulundukları ülkelere daha kolay entegre olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen konferans, İngiltere'nin başkenti Londra'da başladı.

Müslüman toplumların temsilcileri, İslam dini hakkında beslenen olumsuz görüşleri değiştirmek için fikir alışverişinde bulunmak üzere Londra'da biraraya geldi. Toplam 25 Avrupa ülkesinden 140 akademisyen ve cemaat liderinin katılımıyla 3 gün sürecek konferansta, Müslüman kimliğinin Avrupa vatandaşlığı ile nasıl bağdaştırılacağı ve İslam dininin Avrupa toplumlarına eskiden yapmış olduğu büyük katkıların yeniden gündeme getirilmesi gibi konular tartışılacak. Katılımcıların konferansta öğrendiklerini kendi sosyal ortamlarına taşımaları ve cami yapmak, kültürel merkezler oluşturmak ve gençlik kulüpleri kurmak gibi yararlı işlere önayak olmaları bekleniyor.

Reklam
Reklam

İslam dünyasıyla Batı ülkeleri arasındaki dostluğu ve ilişkileri geliştirmek, aynı zamanda Müslümanlar'ın, yaşadıkları toplumlara uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için aracı olmayı hedefleyen Kuveyt İslam İşleri Bakanlığı (AWQAF), konferansın organizatörlüğünü ve ev sahipliğini yapıyor. Awqaf, Müslümanlar'ın, yaşadıkları Avrupa ülkelerinde zorluklarla karşılaştıklarını kabul etmekle birlikte, İslam dinine ait uzlaştırıcı ve ılımlı yönlerin şimdi olduğundan daha belirgin bir şekilde öne çıkartılması gerektiğine inanıyor.

Toplantıda ele alınacak en önemli konulardan biri de Müslüman toplumların, Avrupalı Müslümanlar'a has kültürel ve dinsel özelliklerini kaybetmeden, Avrupa yaşamına nasıl ayak uyduracağı ile ilgili. Konferansta, aynı zamanda gençliğin kültürel yabancılaşmasının oluşturduğu sosyal sorunlar ve Avrupa'da yaşayan yaklaşık 44 milyon Müslüman arasında halen geliştiği ifade edilen radikal eğilimler üzerinde durulacak. Katılımcılar, bu sorunların gerçekçi bir biçimde ele alınmadığı takdirde, Müslümanlar ile gayrimüslimler arasında şimdi var olan ayrımın giderek artacağını ve ilerisi için büyük tehlike oluşturacağını düşünüyor.

Reklam
Reklam

Konferansa katılan Kuveyt İslam İşleri Bakanlığı Sözcüsü Mutlaq Al Quarawi, Müslüman toplumuna bakışın eskiye nazaran şimdi daha iyi olduğunu ve geçmişe göre, gelecekte daha iyi ilişkiler olacağını umduğunu söyledi. Al Quaravi ayrıca, "Biz inanıyoruz ki İslam dini, Müslüman olsunlar veya olmasınlar, Avrupa topluluğunda yaşayan herkesin yaşamına olumlu katkılarda bulunabilecek niteliklere sahiptir. Bu konferans Avrupa'da ve ötesinde, Müslümanlar ile Müslüman olmayanlar arasındaki anlaşmazlığı ortadan kaldırmak yolunda atılmış çok önemli bir adımdır. Yararlı bir iş yapmaya çalışıyoruz" dedi. Al Quaravi, Müslüman bir ülke olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasının çok iyi bir gelişme olacağını, Avrupa ya da Amerika ile iyi ilişkiler geliştirilmesi gerektiğini de söyledi.

Konferansta Dr. Abdullah Al Matuq, Dr. Adel Al Falah, Dr. Ahmed Al Rawi ve Prof Essam Al Basheer birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından konuklara, Avrupa'daki Müslüman toplumların durumunu anlatan bir video izletildi. Cuma namazı nedeni ile ara verilen toplantı, Cumartesi ve Pazar günü de devam edecek.

Reklam
Reklam