BERLİN (İHA) - Afganistan kökenli Alman vatandaşı genç öğretmen Fereşta Ludin'in, derslerinde başörtüsü takma isteğine, Federal İdare Mahkemesi'nden olumsuz cevap geldi. Hakimlerin verdiği ilke kararı uyarınca, Almanya'da Müslüman öğretmenler, devlet okullarında ders vermek istiyorlarsa, en azından ders boyunca başörtülerini çıkartmak zorunda olacaklar. Mahkeme, aksi takdirde okullardaki eşitlik ilkesinin zedeleneceği hükmüne vardı. Karara çok şaşırdığını ve üzüldüğünü söyleyen Ludin, "Bu sonucun çıkacağını beklemiyordum" dedi.
İHA muhabirinin edindiği bilgilere göre, 30 yaşındaki Fereşta Ludin, 4 yıl önce, mecburi hizmetini tamamladıktan sonra, Almanya'nın güneyindeki Baden Württemberg eyaletindeki bir devlet okulunda öğretmenliğe başlamak istemişti. Ancak Ludin'e, başörtüsü taktığı için izin çıkmamıştı. Fereşta Ludin bunun üzerine, Baden Württemberg Eğitim Bakanlığı'nı mahkemeye vermişti. 4 yıl içindeki sayısız duruşmalardan sonra, dava son olarak Federal İdari Mahkeme tarafından ele alındı. Başkent Berlin'deki mahkeme, kararı dün akşam saatlerinde açıkladı. Buna göre, Almanya'da başörtüsüyle öğretmenlik yapılamazdı.
Mahkeme heyeti, başörtüsünün belirli bir dini inanışın sembolü olarak algılandığına ve bir kişinin başörtüsünü propaganda veya misyonerlik için değil, sadece inancı gereği takması durumunda dahi bunun geçerli olduğuna hükmetti. Mahkeme kararında, devletin inanca ait bütün konularda çok kesin olarak tarafsız kalması gerektiği belirtildi ve ebeveynlerin de devletin bu tarafsızlığını sorgulama hakkına sahip olduğu vurgulandı.
Ludin artık, Baden-Würtemmberg'de değil, başkent Berlin'de oturuyor ve Türklerin de çok yoğun yaşadığı Kreuzberg semtindeki İslami bir özel okulda ders veriyor. Ludin, kararın temyizi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurup başvurmayacağı konusunda ise bir açıklama yapmadı.