Müslümanların dinlenmesi Obama'ya soruldu

ABD'deki çok sayıda sivil toplum örgütü, Amerikalı Müslüman kanaat önderlerinin izlenmesine ilişkin kapsamlı izahatta bulunması için ABD Başkanı Obama'ya mektup gönderdi.

ABD'de, çok sayıda sivil toplum örgütü, hükümetin istihbarat kurumları tarafından Amerikalı Müslüman kanaat önderlerinin izlenmesine ilişkin kapsamlı izahatta bulunması için ABD Başkanı Barack Obama'ya mektup gönderdi.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) aralarında siyasetçi, avukat ve sivil aktivistlerin de bulunduğu Müslüman kanaat önderlerini istihbarat faaliyetleri çerçevesinde izlemesinin ortaya çıkması, ülkedeki sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi.

Amerikan Sivil Haklar Birliği öncülüğünde bir araya gelen eğitim, din, hukuk, sivil haklar alanında faaliyet gösteren 45 sivil toplum örgütü, Başkan Obama'ya mektup yazarak, istihbarat kurumlarının Müslüman kanaat önderlerine yönelik izleme faaliyetleriyle ilgili kamuoyuna açıklama yapması çağrısında bulundu.

Reklam
Reklam

Mektupta, istihbarat kurumlarının, Latin Amerikan, Afro-Amerikan ve Müslüman Amerikan toplumun da aralarında bulunduğu çok geniş topluluğu belirli bir dayanağı olmadan izlediği kaydedildi.

Bu kurumların istihbarat toplamak için camileri ve Müslüman toplumu hedef aldığı, bunun da yasalara bağlı yaşayan Müslümanları kendi toplumlarına karşı muhbir yaptığı belirtilen mektupta, "Bu eylemler Amerikalı Müslümanların yanında, yasaların, Amerika'nın farklı kitlelerini eşit, ayrımcılığa uğratmadan koruması ve onlara hizmet etmesini uman tüm toplulukların da yaralamasına neden oluyor" ifadesi kullanıldı.

"The Intercept" adlı elektronik dergi, NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı yeni belgelerle, Amerikan istihbarat kurumlarının, ülkenin ulusal güvenliğine tehlike arz etmeyen en az 202 Müslüman Amerikalıyı da izlediği iddiasını gündeme getirmişti.

Haberde, ABD'deki Müslümanların haklarını savunan en büyük sivil toplum kuruluşu Amerikan İslam İlişkileri Konseyi'nin (CAIR) başkanı Nihad Awad, George W. Bush döneminde İç Güvenlik Bakanlığı'nda çalışan Cumhuriyetçi Parti üyesi Faisal Gill, Rutgers Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü İran asıllı Amerikalı Hooshang Amirahmadi, terörizmle ilgili davaları üstlenmesiyle bilinen avukat Asım Gafur ve Müslümanlar ile Filistinlilerin haklarını savunan California State Üniversitesi eski siyaset bilimi profesörü Agha Said, takip edilen kamuoyunca bilinen isimler olarak gösterilmişti. (AA)

Reklam
Reklam