Müslümanların Masumiyeti'nde kimin parmak izleri var?

BBC muhabiri Alistair Leithead, Libya ve Mısır başta olmak üzere pekçok Müslüman ülkede tepkilere yol açan Müslümanların Masumiyeti filminin yapımcısı olduğunu söyleyen esrarengiz "Sam Bacile" karakterini araştırdı.

Alastair Leithead

BBC, Los Angeles

Mısır ve Libya'daki Amerikan karşıtı gösterilerin odağında olan İslam aleyhtarı videonun kaynağıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Film ABD'de çekilmiş ve Haziran ayı sonunda Hollywood'da küçük bir sinemada gösterilmiş.

Ancak bu gösterileri tetikleyen filmden alınarak Arapça'ya çevrilip, YouTube sitesine yüklenen parçalar oldu.

Müslümanların Masumiyeti adlı bu video internete ilk olarak 1 Temmuz tarihinde, "sambacile" takma adını kullanan birisi tarafından İngilizce yüklenmiş.

Reklam
Reklam

Son derece kötü hazırlanmış, kötü oynanmış, ucuz ve doğru düzgün hikaye örgüsü olmayan bir film.

İslam ve Muhammed Peygamber hakkındaki en rencide edici ifadeler, filme sonradan yapılan seslendirmeyle eklenmiş; aktörlerin kendi replikleri değil.

Oyuncular habersiz

Filmdeki oyunculardan biri, İslam karşıtı propaganda için kullanılacağından haberi olmadığını söyleyerek filmi kınadı.

Kaliforniya'nın Bakersfield bölgesinde yaşayan Cindy Lee Garcia, internet sitesi Gawker'a bundan 2 bin yıl önce Mısır'daki hayatı anlatan "Çöl Savaşçıları" adlı bir filmde rol aldığını sandığını anlattı.

Garcia filmin yönetmenini mahkemeye vermeyi düşündüğünü söyledi.

"Bin Ladin'in Masumiyeti" adlı bir film Hollywood Bulvarı üzerindeki küçük bir bağımsız sinema olan Vine'da 30 Haziran tarihinde gösterilmişti.

Gösterime katılan ancak adının verilmesini istemeyen bir kişi, filmin bir saat kadar sürdüğünü, son derece kötü yapıldığını ve o akşam düzenlenen iki gösterime yalnızca bir avuç insanın geldiğini söyledi.

Gösterimi ayarlayan kişinin ABD'de yaşayan bir Mısırlı olduğunu ve o gece için iki Mısırlı güvenlik görevlisi ayarladığını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Sam Bacile kim?

Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni olduğunu ve adının da Sam Bacile olduğunu iddia eden bir kişi Salı günü bazı medya kuruluşlarına konuşarak filmi savundu; bu arada İslam aleyhinde kışkırtıcı ifadeler kullandı.

Bazı kaynaklara göre yaşının 52, bazı kaynaklara göre de 56 olduğunu söyleyen bu kişi, İsrail doğumlu Yahudi bir emlakçı olduğunu ve filmi çekmek için Yahudi çevrelerden milyonlarca dolar topladığını öne sürdü.

Ama geçen haftaya kadar, YouTube'daki mesajları hariç internette böyle bir kişiden eser yoktu. Bu isimde bir emlakçının kaydı da yok.

Sam Bacile adında birinin gerçekten var olup olmadığına dair sorular sorulmaya başlandı.

Kaliforniya'daki farklı İslam karşıtı gruplarla bağlantısı olan Amerikalı aşırı sağcı bir adam, Steve Klein videonun reklamını yapıyor. Ancak Klein yönetmenin kimliğini bilmediğini söylüyor.

Medyaya verdiği mülakatlarda radikal görüşlerini savunurken çelişkili ifadeler kullanan Klein, sonunda Sam Bacile'in takma bir ad olduğunu düşündüğünü itiraf etti.

Reklam
Reklam

Kuran yakma gibi Müslüman karşıtı eylemleriyle bilinen Floridalı papaz Terry Jones da filmin tanıtımı için Sam Bacile adlı bir kişinin kendisiyle temasa geçtiğini, ancak onunla tanışmadığını ve onu teşhis edemeyeceğini belirtti.

Kıpti bağlantısı

Filmle ilişkilendirilen bir diğer isimse Morris Sadek; İslam aleyhtarı Ulusal Amerikan Kıpti Meclisi üyesi, Mısır kökenli bir Amerikalı.

Onun filmi tanıtma çabaları, Kıpti Hristiyan grupların filmle ilişkisine dair soruları beraberinde getirdi.

Kıptiler Mısır'da hatırı sayılır bir azınlığı oluşturuyor. Bazıları Müslüman Kardeşler üyesi bir cumhurbaşkanının yönettiği Mısır'da bu topluluğun dini özgürlüklerine ne olacağı konusunda endişeli.

Associated Press haber ajansı da adının Sam Bacile olduğunu iddia eden bir kişiyle telefonla söyleşi yaptı.

Ajans daha sonra ipuçlarını takip ederek Nakoula Basseley Nakoula adlı bir Kaliforniyalı'ya ulaştı.

AP'ye Kıpti olduğunu söyleyen 55 yaşındaki Nakoula filmin yapımında lojistik ve idari görevler aldığını kabul etti.

Reklam
Reklam

Filmin yönetmeni olduğunu ya da Sam Bacile sahte adıyla faaliyet gösterdiğini reddetti. Ancak AP, muhabirlerinin konuştuğu "Sam Bacile"in telefon numarasının, Nakoula'yı buldukları yere çok yakın bir adrese ait olduğunu söylüyor.

Film ile internetteki klibin gerçek kaynağı ve yapımının ardında yatan niyet şimdilik bir esrar perdesinin ardında gizli.

Ancak BBC dahil pekçok yayın kuruluşunun ilk yayınlarında yansıttığı gibi İsrailli bir sinemacı ile alakası yok gibi görünüyor.

Şiddet olayları, filmin Arapça'ya çevrilmesi ve Arap kanallarında, sohbet programlarında yayınlanmasıyla başladı. Ama şimdi Washington'da bu olaylardan bazılarının planlı olup olmadığı araştırılıyor.

Mısır'ın dini kanallarından el Nas videodan Arapça seslendirilmiş parçalar göstermiş, internete konan klipler de yüzbinlerce kez izlenmişti.