Muşmulanın faydaları nelerdir? Ne zaman yenir? Neye iyi gelir?

Muşmula bazı yörelerde halk dilinde beşbıyık, ezgil, döngel ya da töngel olarak da adlandırılan ve özellikle kırsal kesimlerde yaşayanlarca iyi bilinen bir meyvedir. Farklı, ekşi ve kekremsi tadıyla tanınır.

Ağacı yaklaşık iki üç metre civarında uzar. Genellikle kırsal ve kıraç toprakları daha çok sever. Sert iklim koşullarında daha kolay yetişir. Sert bir meyvedir. Yaklaşık ceviz büyüklüğünde olgunlaşır ve dış kısımları bir miktar tüylüdür.

Türkiye’de daha fazla Karadeniz bölgesinde yetişir. Farklı türleri vardır ve çeşitleri bölgeden bölgeye değişir. Kırmızıya yakın renkte olabildiği gibi yeşile dönük renkte olanları da vardır. Çeşitlerinin tatları genellikle benzer. Meyvenin merkezinde çekirdeği vardır. Meyve olarak yendiği gibi farklı şekillerde de değerlendirilir. Turşusu ya da çayı yapılabilir. Kurutularak kurusu elde edilir. Kış aylarında daha çok tüketilir. Özellikle Karadeniz’de marmelatı yapılır ve sevilir. Tatlı yapımlarında kullanılır. İnsan sağlığına pek çok faydası olduğu içeriğine bakıldığında ortaya çıkar. Tok tutan fakat az kalorili bir gıdadır.

Reklam
Reklam

Muşmulanın Kalorisi ve Besin Değeri

Besleyici ve güçlü besin değerleri olan bir besindir. Hafif ve az kalorilidir. Bu nedenle diyet yapanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir. İçerdiği önemli besin değerleri şöyledir.

Miktar: 100 gr

Kalori (kcal): 49

Yağ (g): 0,2

Karbonhidrat (mg): 10,6

Protein (g): 0,5

Muşmulanın Faydaları

1. Sindirim sistemine destek olur

Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve sindirim sisteminin çalışmasına katkıda bulunur. İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde de sindirim sisteminin organlarını korur. Tüketilen besinlerin kolayca sindirilmesi için vücuda iyi bir yardımcıdır.

2. Böbreklerde taş oluşumunu engeller

Böbreklere yardımcı olur ve böbreklerde taş oluşumunu engeller. Böbrek hastalıklarında su içmek böbreklerin temizlenmesine iyi geldiği gibi, muşmula yapraklarının kaynatılıp elde edilen suyun içilmesi de fayda verir. Bu çayın içilmesi böbrek sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Uzmanlar tarafından çayın üç günde bir defa kaynatılarak tüketilmesi tavsiye edilir. Meyve şeklinde tüketilmesi böbreklerde oluşan iltihapları engelleyebilir. Bağırsak enfeksiyonlarının önüne geçer.

Reklam
Reklam

3. Kan dolaşımını hızlandırır

Besinlerin faydalı unsurları kana karıştığı için, faydalı gıdalar kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Böylelikle metabolizmanın daha sağlıklı çalışması sağlanır. Pek çok vitamini ihtiva eden ve kana nitelikli besin değerleri ileten bir meyve olduğu için kan dolaşımına ve metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur. Vücudu zehirli maddelerden, toksinlerden arındırır. Oluşan detoks etkisi de metabolizmayı hızlandıran bir unsurdur.

4. Sinir sistemine yararlıdır

Çeşitli vitamin ve mineralleri içerisinde bulundurur. Vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlayarak dengeli beslenmeye ve sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. Merkezi sinir sistemini yatıştırır ve oksijenin iletilmesini kolaylaştırır. Kan dolaşımını rahatlatması dolayısıyla zihinsel durumu ve morali olumlu yönde etkiler, stresle mücadelede fayda verir.

5. Kilo kontrolüne yardımcı olur

Kilosunu korumak ya da sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir yardımcıdır. Fit bir vücuda sahip olmak, yağlardan arınmak isteyenlerin tüketmesi gereken bir meyvedir. Sağladığı vitamin ve mineraller sayesinde vücudun diyette halsiz kalmasına engel olur. Dinç bir neden için destek sağlar. Sindirim sistemine destek olup bağırsak hareketlerini düzenlemesinden dolayı kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca hoşafı yapılarak diyet yapan kişiler tarafından içilebilir. Metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybının hızını artırır. Vücudun diyetteki su kaybını da engeller. Zinde bir şekilde kilo düzenlemesine yardımcıdır.

Reklam
Reklam

6. Vücut direncini artırır

Bedenin hastalıklardan korunmasını, çeşitli hastalıklar karşısında daha dirençli olmasını kolaylaştırır. Direnç ve güç verir. Özellikle ihtiva ettiği vitamin değerleri canlılık sağlar, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Gerek meyve olarak gerekse hoşaf ya da tatlı olarak tüketilmesi, özellikle kış aylarında soğuk havalarda vücudun güçlenmesine yardımcı olur. Güne başlarken tüketilmesi gün içerisinde yüksek enerjiyi korumayı sağlar. Daha hareketli ve enerjik bir hayat için iyi bir destek gıdadır.

7. Kas ve eklemleri güçlendirir

Özellikle ilerleyen yaşlarda kas ve kemikler zayıflar, kişilerin hareketleri güçleşir. Basit fiziksel hareketler dahi zor gelmeye başlayabilir. Bu değerli meyvenin düzenli olarak tüketilmesi gerek kas gerekse eklem ağrılarının azalmasını ve engellenmesini sağlayabilir. Kemik, adale ve eklem yeri sağlığının korunmasında önemli bir meyvedir. Romatizma gibi kemik hastalıklarından sıkıntısı olanların yaşam kalitesini artırır. Kasların gerginliğini azaltır, gevşetir ve rahatlatır. Dirseklerde, dizlerde, bacaklarda yaşla beraber oluşan rahatsızlıkların çözümlemesine yardımcı olur.

Reklam
Reklam

8. Diyabet hastalarına iyi gelir

Diyabetin yaygınlaştığı günümüzde önemli bir besindir. Bu hastalıkla mücadele konusunda şeker tüketiminin kısıtlanması en önemli prensiplerden biridir. Bu bağlamda şeker hastalarının beslenme rejimlerinde önemli ve yardımcı bir yer tutar. Şeker hastalarını rahatlatır ve iyi gelir. Ayrıca şeker hastası olmayan kişilerin de bu hastalıktan uzun vadede korunması için tüketilebilir.

9. İdrar söktürür

Muşmula çekirdeğinin faydaları sağlık açısından oldukça önemlidir. Özellikle idrar söktürücü niteliği vardır. Bu nedenle idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Sindirim sistemine faydalıdır.

10. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Tüm faydalarının yanı sıra muşmula yaprağının faydaları da vardır. Çayı yapılarak içilebilir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda kuvvet verir. Bağırsak hareketlerini ve metabolizma hızını artırır. Kaynatılarak suyu içildiğinde öksürüğü gidermeye yardım eder. Bronşit ve astım hatalıklarına fayda verir.

Muşmula Nasıl Yenir?

İlk toplandığı ve tam olgunlaşmadığı hali ile sert bir yapıdadır. Yendiği takdirde boğazda sıkıntı veren bir his oluşturur. Bu nedenle toplandıktan ve satın alındıktan sonra evde bir süre bekletilir. Zamanla yumuşar ve kolay yenebilir hale gelir. Özel tadını kazanır. Sirke, pekmez, reçel gibi ürünleri imal edilebilir. Yapraklarından ve çekirdeğinden çay yapılabilir ve suyu tüketilir.

Reklam
Reklam

Muşmulanın Zararları

Pek çok faydayı bir arada sunan bir meyve olmakla beraber tüketim biçimine ve miktarına bağlı olarak bazı sakıncalar da doğurabilir. Bu sakıncalar konusunda dikkatli olunması gerekir. Aşırı tüketilmemelidir.

  • Aşırı tüketilmesi durumunda sindirim sistemine zarar verebilir.
  • Kusma, şişkinlik ve hazım zorluğu yaratabilir.
  • Çekirdeği aşırı tüketilirse su kaybı oluşur.
  • Muşmula çekirdeği yutmak hazım sorunlarına yol açabilir.
  • Aşırı tüketimi hamilelik döneminde sakıncalı olabilir. Kontrollü yenmesi gerekir.
  • Nadir de olsa alerjik etki yaratabilir.
Anahtar Kelimeler: