Muş’ta Gençlik Ve Spor Bakan Yardımcısı Tekin 'başkanlık Sistemi'ni Anlattı

Muş'ta başkanlık sistemini anlatan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı ve bakanları halkın...

Muş'ta başkanlık sistemini anlatan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı ve bakanları halkın seçemediğini hatırlatarak, "Biz istiyoruz ki başkanlık seçiminde yürütmeyi de başkanı da biz seçelim." dedi.

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, AK Parti Muş İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Başkanlık Sistemi' konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Tekin, katılımcılara gündemdeki yerini koruyan başkanlık sistemini anlattı. Türkiye'nin siyasi yönetim biçimi olan parlamenter sistemin geçmişteki sıkıntılarına değinen Tekin, başkanlık sistemini de en başta vesayeti ortadan kaldırmak için istediklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Seçimler, özgür ve demokratik yapılsa dahi parlamentoda çok sayıda partinin yer aldığını ve bunun da yönetim boşluğu ile birlikte belli bir süreden sonra istikrarsızlığa neden olduğunu belirten Tekin, bu sistem devam ettiği müddetçe Türkiye'nin koalisyonlarla karşı karşıya kalacağını anlattı.

"ANAYASA MAHKEMESİ GİBİ KURUMLARIN VESAYETİ OLMASIN"

Tekin, "Biz diyoruz ki Türkiye'de temel problem, Meclis ile hükümet arasında sağlıklı bir ilişki kurulamamasıdır. Sağlıklı bir ilişki kurulamadığı için de Türkiye vesayet, istikrarsız bir yapı ile karşı karşıya kalıyor. Meclis hükümete, hükümet de Meclis'e karışmasın, kuvvetler ayrılığının katı olarak uygulandığı model işte bu.

Bizim bugün tartıştığımız, konuştuğumuz konu bu. Biz diyoruz ki öyle bir Meclis seçelim ki tıpkı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) örneğinde olduğu gibi, üzerinde hiçbir vesayet, hiçbir güç olmayan ve istediği şekilde yasa yapabilen bir parlamento olsun. Buna kimse müdahale etmesin, baskı altına almasın, özgürce seçilen milletvekilleri gitsin ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kanunları çıkarsın. Parlamentonun üzerinde siyasi parti lideri, Cumhurbaşkanı ve Başbakan baskısı ile Anayasa Mahkemesi gibi kurumların vesayeti olmasın diyorsak bu bizim söylediğimiz başkanlık sistemi için geçerlidir. Ama yasama üzerinde yürütmenin baskısı olsun diyorsak, o zaman parlamenter sisteme devam edeceğiz. Parlamenter sistem dediğimiz yapılarda yürütme yetkisini, yani Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu'nu biz seçemiyoruz. Bizim önerdiğimiz başkanlık sistemindeki seçimde ise yürütmeyi de, başkanı da biz seçelim diyoruz." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

AK Parti Muş İl Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya; AK Parti Muş Milletvekili Faruk Işık, Belediye Başkanı Necmettin Dede, İl Başkanı Halis Saltık, belde belediye başkanları, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz