Muş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce ‘gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemleri’ başladı.
Muş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce yapılan yazılı basın açıklamasında şöyle denildi: “İl müdürlüğümüzce gıda üreten işletmelerin gıda sicili ve gıda üretim izin işlemleri 05.06.2004 tarih ve 25483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun çerçevesinde çıkarılan Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İşyerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik gereğince yapılmaktaydı. Ancak 13.06.2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle bu kanunun geçiş hükümleri:
Geçici Madde 1-(1) Bu kanunda öngörülen yönetmelikler ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar bu kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç on sekiz ay içinde yürürlüğe konulur. Söz konusu usul ve esaslar ile çıkarılacak yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar, bu kanunla yürürlükten kaldırılan 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanun, 1734 sayılı Yem Kanunu, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu ve 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu'na dayanılarak çıkartılan yönetmelik ve diğer mevzuatın, bu kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
(2) Halen faaliyet gösteren işletme ve iş yerleri, bu kanun ile getirilen yeni yükümlülüklere, ilgili yönetmeliklerde belirtilen süre içerisinde uyum sağlamak zorundadır. Hükmüne göre işlemler yapılmıştır. 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu ile gıda işletmelerinin Gıda Sicili ve Gıda Üretim İzin İşlemleri yerine İşletmelerin Kayıt ve Onay İşlemleri şeklinde kayda alınması hükmü getirilmiş olup; 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddesinde "İşletmelerin kayıt ve onayı, madde 30-(1) Bu kanun kapsamındaki gıda ve yem işletmelerinden onaya ve kayıt işlemine tabi olanlar ile onay ve kayıt işlemlerine ilişkin hususlar bakanlıkça belirlenir. Onaya tabi işletmeler için, faaliyete geçmeden önce bakanlıktan onay alınması zorunludur. Kayıt işlemine tabi işletmeler, faaliyetleri ile ilgili işletme kayıtlarını bakanlığa yaptırmak zorundadır.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'müzce ilimizde yer alan Gıda İşletmelerine (üretim, toplu tüketim ve gıda satış yerleri) 5996 Sayılı Kanun ve Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, gıda işletmeleri kayıt altına alınacaktır. Uygulamanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için gıda üreten, satış yapan ve toplu tüketim yeri olarak hizmet veren iş yeri sahiplerinin kayıt işlemlerini yapmak üzere il/ilçe müdürlüklerimize başvurması gerekmektedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz