Muş’ta Hayvanlar Karasu Nehri'ni Yüzerek Geçip Meraya Ulaşıyor

Muş’un Üçdere köyünde meraya götürülen büyükbaş hayvanlar, köprü olmadığı için Karasu Nehri’ni yüzerek geçiyor.Muş merkeze...

Muş’un Üçdere köyünde meraya götürülen büyükbaş hayvanlar, köprü olmadığı için Karasu Nehri’ni yüzerek geçiyor.

Muş merkeze bağlı Üçdere köyünün meralarının bulunduğu bölgeden geçen Karasu Nehri’nin üzerinde köprü olmaması vatandaşları çaresiz bıraktı. Üçdere sakinleri, çevre köylerle anlaşmazlığa düşmemek için kendi meralarını kullanmaya başladı. Hayvanların karşı tarafta bulunan meraya yüzerek geçmesini sağlayan köylüler, çobanları da yaptıkları salla karşıya geçiriyor.

Hayrettin Güler, hayvanların nehirden geçirilerek karşıdaki merada otlatıldığını ifade ederek, “Akşam da yine hayvanlar nehirden geçerek ahırlara geliyor. İneklerden süt alamıyoruz. Bazen de suyun fazla olması nedeniyle akıntıya kapılan veya çamura batan hayvanlarımız telef oluyor” dedi.

Reklam
Reklam

Besicilerin de büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Güler, “Nehirde geçeceğimiz yerlere variller koyup bunların üzerine de tahta yerleştirdik. Bu yöntemle ilkel sallar yaptık. Nehirde iki taraf arasına tel çektik. Sallara bindikten sonra tele tutunarak nehrin diğer yakasına geçiyoruz. Zaman zaman varillerin devrilmesi sonucu suya düşüp boğulma tehlikesi geçiren köylüler de oluyor” şeklinde konuştu.

Üçdere Muhtarı Ergün Güler ise, her yıl olduğu gibi bu yıl da hayvanları Karasu Nehri’nden geçirmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Hayvanlarımız sudan geçtikleri için süt verimi yüzde 50'den daha az oluyor. Bin 500 haneli köyümüzde herkes geçimini hayvancılıkla sağlıyor. En az 800 büyükbaş hayvan, her gün aynı sıkıntıyı çekiyor. İneklerin memeleri çatladığı için sağımdan verim alınmıyor. Karasu Islah Projesi kapsamında yapılacak köprü, köyümüze bir kilometre uzaklıkta. Sayın valimizden köprünün köyümüze yakın bir bölgeye yapılmasını istiyoruz. Eğer köprü yakın olursa köylüler rahatlayacak, köyde hayvancılık geliri de artacak. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz