Muş’ta Nevruz Etkinliği

MUŞ (İHA) – Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Ankara’da Adalet Bakanlığı...

MUŞ (İHA) – Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Ankara’da Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi’ne düzenlenen saldırı ile Fransa’da katliam yapanların barışı istemeyen zihniyetler olduğunu söyledi.

Muş’un Malazgirt ilçesinde BDP tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları renkli görüntülerle başladı. Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan kontrol noktalarından üst araması yapıldıktan sonra alana alınan vatandaşlar, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Malazgirt Belediye Başkanı Nuri Balcı, Konakkuran Belde Belediye Başkanı Kemal Çetin ve BDP İlçe Başkanı Nihat Kalın tarafından Nevruz ateşinin yakılmasının ardından yerel sanatçılar sahne aldı.

Reklam
Reklam

Ardından bir konuşma yapan Sakık, daha düne kadar Nevruz’un yasak olduğunu söyledi. Sakık, “Şimdi alanlardayız. Türkiye’nin dört bir tarafında hepimiz Nevruz ateşini yükseltiyoruz. 30 yıllık kazanımlarla adım adım özgürlüğe doğru gidiyoruz. Daha önce, 'Görüşmeler olsun, müzakereler olsun' dediğimizde bizleri, arkadaşlarımızı tutuklayanlar, biz, ‘Adres İmralı’dır' dediğimizde kıyametler koparanlar, ‘İrademiz Öcalan’ dediğimizde bizleri cezaevlerine tıkıyorlardı ama hiçbirimiz korkmadık, 'Gidin görüşün' dedik çünkü haklıydık. İşte bu haklılığımız birkaç ay öncesinde hükümet tarafından görüldü. İmralı’da Öcalan’la barış görüşmeleri başlatıldı. Bu gecikmiş bir müzakeredir ama doğru bir müzakeredir. Bu müzakereleri sürdürenleri kutluyorum çünkü barışın yolu müzakereden geçer, mücadeleden değil. 90 yıldır öldürerek çözmeye çalıştılar. Türkiye Cumhuriyeti 90 yıldır, isyanı bastırmak adına müzakere yerine mücadele etti. Kadınıyla, çocuğuyla öldürdü, asimile etti ama son 30 yılda bir hareket çıktı. Hani Başbakan Davos’ta dedi ya, ‘One minute’, işte 90 yıllık kavgada Kürt çocukları çıktı, o zalim politikaları sürdürenlere dönüp dediler ki, ‘One minute’, ‘Bir dakika ey devlet, bir dakika dur, Kürtler sahipsiz değil, biz Kürt çocuklarıyız, biz onlar için varız’ dediler. Çıkıp devletin tek taraflı zulüm politikalarına karşı bedenlerini ölüme yatırdılar. Devlet ne yaptı bu süre içinde, köy yakmadan tutun faili meçhul cinayetlere kadar, sürgünden yok etmeye kadar her şeyi denedi ama şimdi bu mücadeleden müzakerelere geçildi. Türk kardeşlerimiz şimdi diyor ki, biz Kürtlere haksızlık ettik, gelin artık masada oturun konuşacağız. Bu aklın yoludur. Şimdi İmralı’da yapılan görüşme budur” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Görüşmelerin başlatıldığı günlerde Paris’te 3 kadının öldürüldüğünü hatırlatan Sakık, “Aslında bu kurşunlar barışa sıkılıyordu. Barışı istemeyenler örgütlendiler, kurşunu Paris’te sıktılar. Dün ise Ankara’da AK Parti Genel Merkezi'ne ve Adalet Bakanlığına yönelik saldırılar düzenlendi. Biz buradan AK Partililere, 'Geçmiş olsun' diyoruz. Bu saldırıyı barışa yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Ankara’da dün gece AK Parti Genel Merkezi’ne ve Adalet Bakanlığına yönelik saldırıları düzenleyenler, Fransa’da katliam yapanlarla aynı zihniyettir, barışı istemeyen zihniyettir. Barışa karşı büyük bir lobi oluşturmaya çalışıyorlar. Kürt sorununu yine şiddetle bastırmaya çalışıyorlar" dedi.

Sakık’ın konuşmasının ardından Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Katılımcılar daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: