Muş'ta "sarı Pas Hastalığı" Uyarısı

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şükrü Kılıçoğlu, hububat ve buğdayda yaşanacak sarı pas hastalığına karşı çiftçileri uyardı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şükrü Kılıçoğlu, hububat ve buğdayda yaşanacak sarı pas hastalığına karşı çiftçileri uyardı.

Kılıçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, mantarların sarı pas (puccinia sitriiformis west) hastalığına neden olduğunu bildirdi.

Kılıçoğlu, şunları belirtti:

"Bu hastalık, yaprakların üst yüzünde makine dikişine benzer şekilde sarı renkte lekecikler oluşturmasıyla belli olur. İlkbaharda bu lekeciklerden (püstüllerden) oluşan milyonlarca hastalık etmeni, rüzgarla etrafa yayılır. Uygun koşullarda bulaştığı buğday bitkilerini hastalandırırken, çok hassas buğday çeşitlerinde, hastalık etmeni başaklara kadar bitkiyi sarar. Sarı pas, yağışlı ve düşük sıcaklıkların görüldüğü yıllarda çok görülür."

Reklam
Reklam

Muş'ta son günlerde yaşanan iklim şartlarının hastalığın yayılma riskini beraberinde getirdiğini aktaran Kılıçoğlu, hastalığın genellikle erken çıktığı yıllarda, daha çok zarar verdiğini, bunun verim kaybına ve danelerin zayıf kalmasına neden olduğunu belirtti.

Kılıçoğlu açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"İklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyri izlenmeli. Üst yaprakların, özellikle bayrak yaprağına hastalıkla bulaşmasını engellemek için çiftçiler yeşil aksam ilaçlamasına başlamalı. Kullanılacak ilaçlar ve dozları için çiftçilerin tarım danışmanına ya da il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin, bitkisel üretim ve bitki sağlığı şubesine müracaat etmesi gerekmekte."

Muhabir: Sabri Yıldırım

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: