Muş'ta yeni kuş popülasyonu tespit edildi-Doğa Derneği Tür Sorumlusu Akarsu:"Bulanık ve Malazgirt ovalarında sürmeli kız kuşları popülasyonu tespit ettik"

Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu, Muş, Bulanık ve Malazgirt ovalarındaki kuş popülasyonlarını yakından takip ettiklerini söyledi.

Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu, Muş, Bulanık ve Malazgirt ovalarındaki kuş popülasyonlarını yakından takip ettiklerini söyledi.

Akarsu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Malazgirt ve Bulanık ovalarında yapılan çalışmalarda, sürmeli kız kuşları popülasyonuna rastlandığını belirtti.

2004 yılından bu yana yörede çalışma yaptıklarını kaydeden Akarsu, şöyle konuştu:

"Telli turna ve toy gibi kuşların bir arada bulunmasını amaçlıyoruz. Bu alandaki çalışmalara, toy kuşlarıyla başladık. Yaptığımız araştırmalarda, Avrupa ve Türkiye'de telli turnaların ürediği tek yerin Bulanık Ovası olduğunu tespit ettik. Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. 2007 yılında Kazakistan'da uydu vericisi takılan sürmeli kız kuşlarını da takip ettik. Onlardan aldığımız koordinata göre, kuşların Bulanık ve Malazgirt ovalarını kullandığını tespit ettik. Dünyaca ünlü, koruma altına alınması gereken bu kuşlarının, Bulanık ve Malazgirt ovalarında var olduğunu gördük. Bunların sayıları 3 bin civarındaydı. Bu alan tek bir tür için değil, birçok tür için önemli bir alan haline geldi. Yoncalı beldesinde bilinçlendirme, eğitim çalışmaları yapmıştık. Bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz."

Reklam
Reklam

Mayıs ayında Anadolu dağ turnası için arazi çalışması yapacaklarını da belirten Akarsu, bu kuşların ürediği yerleri tespit etmeye çalışacaklarını dile getirdi.

-"Toy kuşunun nesli tükenmek üzere"

Toylarla ilgili olarak avcıların desteğiyle çalışma yaptıklarını da ifade eden Akarsu, bu çalışmanın Muş'ta çok fazla bilinmediğini bildirdi.

Akarsu, şunları ifade etti:

"Bulanık ve Malazgirt çerçevesinde, çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Bu alanlar dünyaca ünlü hale geldi. Çünkü çok sayıda kuş gözlem turisti, her sene Yoncalı'ya geliyor. Bu alanları var olduğu haliyle koruyup, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bu konuda da valilik başta olmak üzere ilgili kurumlar, yıllardır bize destek veriyor."

Toy kuşlarının bilinçsiz avcılık ve tarımdaki endüstriyel uygulamalara geçilmesiyle yok olmakla karşı karşıya bırakıldığını vurgulayan Akarsu, bu kuşların Orta Anadolu'da oldukça yaygın bir tür olduğunu kaydetti.

Dicle Üniversitesi ile yaptıkları çalışmada, en önemli alanı Muş ve çevresinin oluşturduğunu söyleyen Akarsu, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Orta Anadolu'daki popülasyon ne yazık ki yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye'deki bilinen en önemli popülasyon bu bölgede. Bu neslin yok olmasının en birinci nedeni, bilinçsiz avcılık. Ne yazık ki bu kuşlar yıllardan beri avlanıyor. İkinci en büyük tehdit de tarımdaki endüstriyel uygulamalara geçilmesi ve kimyasal zehir kullanılması. Çünkü bu hayvan tohum ve böcekle besleniyor. Zehir kullanıldığı zaman hayvan da dolaylı olarak zehirleniyor. Bu nesil, sadece Türkiye'de değil dünyada tükenmek üzere."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: