Mustafa Boydak: "özel Sektör Anlayışıyla Toplumun Her Kesimine Dokunmalıyız"

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye'de...

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye'de yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarının azalmasının birazda özel sektörün güçlenmesiyle sağlanacağını belirterek, "Özel sektör anlayışıyla toplumun her kesimine dokunmamız gerekiyor" dedi.

Mustafa Boydak, Ortak İdealler Derneği tarafından düzenlenen "Liderlik Programı" kapsamında "Toplumuzda Özel Sektörün Gücü" başlıklı bir konferans verdi. İstanbul Valiliği İl Afet Acil Durum Müdürlüğü'nde düzenlenen konferansta konuşan Boydak, Türkiye'de özel sektörün tarihsel gelişimini anlatarak, özel sektörün güçlü olmasının ülke için önemini vurguladı. Özel sektörün güçlü olmasının sermayenin belirli bir kesimin elinde olması anlamına gelmediğini vurgulayan Boydak, "Türkiye'de belirli bir dönem 8-10 tane ileri gelen ailemizin zenginliği, büyük kentlerde kümelenmişti. Bu doğal bir süreçti. Daha sonraki süreçte kamunun da özel sektöre destek vermesiyle üretim yapan, ihracatçı ve sanayici kentlerimizin sayısı da arttı. Ben Anadolu sermayesi, İstanbul sermayesi şeklinde ayrım yapmayı doğru bulmuyorum. Biz aslında birbirimizin tamamlayıcısıyız. Birbirimizden ayrı düşünmemiz mümkün değil. Bugün İstanbul'da örgütü olmayan bir sanayi kuruluşunun Anadolu'da yaşaması mümkün değil. Anadolu'da pazarlama teşkilatı olmayan bir İstanbul firmasının da ayakta kalması mümkün değil. Sermayenin insanın görüşü ve etnik kimliği ne olursa olsun çalışan insanların elinde toplanması bence önemli" dedi.

Reklam
Reklam

Boydak, özel sektör geliştiği zaman ülkede zenginlik olduğunu, zenginlikle birlikte huzur olduğunu ifade ederek, "Zenginlik olan yerde insanlar kendini daha fazla birey olarak ifade edebilir. Türkiye'de maalesef halen bir takım sorunlarımızı konuşuyoruz. Maalesef aşamadık. Gün geçmiyor ki basında kadına karşı kaba kuvvet olayları, hala istismarlar. Bu oranların azalmasını bekliyoruz bu da biraz daha özel sektörün güçlenmesiyle olacak. Sermayenin özel sektörün elinde güçlenmesi ve özel sektör anlayışıyla toplumun her kesimine dokunmamız gerekiyor" diye konuştu.

"Türkiye'de ne yaptıysak bölgesel farklılıklarımızı azaltamadık" diyen Boydak, şunları söyledi:

"Bu da gelişmişliğimizle ilgili soru işaretlerimizden biri diye düşünüyorum. Bizim çocuklarımızı birey olarak yetiştirebilmemiz, onları kendini ifade edebilen fertler olarak topluma kazandırmamızın altını çizmek istiyorum."

"TÜRKİYE GERÇEK MANADA SOSYAL DEVLET OLMAYA DOĞRU GİDİYOR"

Devletin kadınlardan en yaşlı insanlara kadar toplumun her kesimine temel imkanlar sağladığını anlatan Boydak, sağlık hizmetleri ile ilgili insanların sorunlarının kalmadığını gördüklerini söyledi. Boydak, toplumun gözbebeği olan engellilere devletin son yıllarda yaptığı çalışmalarla sahip çıktığını ifade ederek, "Anneye babaya dahi çocuğuna baktığı için belirli bir oranda ücret ödeniyor. Bunlar Türkiye'nin gerçek manada sosyal devlet olmaya doğru gittiğinin bir göstergesi. Tabii ki biz vergi veriyoruz, devlet bunları yapmak zorunda. Tabii bugüne kadar yapılmamış. Zaten temel konularımızı halletmemişiz ki o noktaya gelelim. Bunların da sağlanması, devlet tarafından bunların vatandaşımıza iletiliyor olması yine özel sektörün gücü" dedi.

Reklam
Reklam

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye'nin temel sorunlarından birisinin cari işlemler açığı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Ülkemize gelen yabancı para ve kazandığımız yabancı para ile harcadığımız arasındaki olumsuz fark. Bunu kapatmanın yollarından birisi de doğrudan yabancı sermayenin ülkemize gelmesi. Türkiye 80'li yıllardan sonra daha özel sektör mantığı ile düşünen bir yapıya kavuştu. Özal iktidarı ile özel sektörün önemi daha da arttı. Bu yabancı sermaye konusunda ben pozitif bakanlardanım. Çünkü dünyada gerçekten sermaye hareketleri çok hızlandığı gibi sermaye de güvendiği yere gider, tedirgin olmadığı yere gider. Bizim ülkemize yabancı sermayenin gelmesine ben mutlu olan birisiyim."

2001 krizini hatırlatan Boydak, "Tabiri yerindeyse dayağı yedik akıllandık hep beraberce" dedi. 2001 yılında ekonomik anlamda Türkiye'nin çivisinin çıktığını ifade eden Boydak, "Bir gecede ne kadar zararlarımız oldu. Faizler yükseldi. Biz Boydak Grubu olarak geriye bakmama noktasında bir irademiz var, önümüze bakıyoruz. Yanlışlar olduğunu hep beraber gördük. Bizim toplumsal uzlaşmaya ihtiyacımız var. İnsanlar merhabalaşırken bu bizden mi, öbür taraftan mı şeklinde düşündü. Bunlar çok yanlış şeyler. Bizi bölünmeye götürür. Sermayede de öyle. Sermayede de adam iyi ürün yapıyor mu, bankacılık hizmetlerini iyi yapıyor mu, iyi fiyat veriyor mu müşteriye buna bakmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Boydak, KAYSO başkanlığında 8. yılı olduğunu hatırlatarak, "Geriye dönüp baktığımızda sosyal projelere çok önem verdik. Çocuklarımızın yetişmesinden meslek liselerinin ön plana çıkmasına kadar. İnsana maddi olanakların hazzından çok daha fazla haz veren hizmetler bunlar. Bunu tabana yaydık. Mesela 7-8 tane ilçemize dokunduk. Kimine kreş yaptırdım kimine ilköğretim okulu yaptırdım. Kimine ilçedeki gençlerin bir araya gelip oturup ders çalışacağı, pinpon oynayacağı kültür merkezleri yaptırdım. Bir ilçemize gelen konukların kalabileceği konuk evi yaptırdık" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: