Mustafa Fırat Gül'ün yeni kitabı çıktı

Aksaray tarihi araştırmalarıyla tanınan Mustafa Fırat Gül'ün, yeni kitabı "Feryat ve Çağrı" İz Yayıncılıktan çıktı.

Aksaray tarihi araştırmalarıyla tanınan Mustafa Fırat Gül'ün, ilk Aksaray Valisi Abdullah Sabri Karter'in eserlerinin günümüz Türkçesinden oluşan yeni kitabı "Feryat ve Çağrı" İz Yayıncılıktan çıktı.

Her fırsatta kendisini yazar ve tarihçi olarak görmediğini, sadece araştırmayı sevdiğini söyleyen Gül, yeni kitabında da başarılı bir işe imza atmış. Yakınçağ tarihi alanında çalışmalarını görmeye alıştığımız Mustafa Fırat Gül, Osmanlı’nın son mutasarrıfı Aksaray’ın ilk valisi merhum Abdullah Sabri Karter’in 1919 yılında hazırladığı İmdad ve Çiftçim Diyor Ki isimli eserlerini günümüz Türkçesi ile yayına hazırlamış. Feryat ve Çağrı ismiyle yayımlanan kitabın İz Yayıncılıktan çıkması elbette Aksaray adına gurur verici. Abdullah Sabri Karter’in iki ciltlik “Manzum Osmanlı Tarihi” isimli eserinin de yakında okurla buluşacağı müjdesini veren Gül, yine Karter’e ait “Aksaray Dağarcığı” isimli eserin de son düzenlemelerini Zekai Erdal ile yaptıklarını belirtti. Haberimize konu olan yeni kitap “Feryat ve Çağrı” isimli kitaba takdim yazan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Abdullah Sabri Karter’in münevver yönüne dikkat çeken yazısında şunlara yer veriyor: “Abdullah Sabri Karter, önemli bir şahsiyet. 1867-1939 tarihleri arasında yaşamış, Osmanlı imparatorluğunun yıkılışını görmüş; I. Meşrutiyet, 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı (eskilerin dilindeki meşhur adıyla “93 Harbi”), II. Meşrutiyet, 31 Mart Vak’ası, İttihat ve Terakki iktidarı, Balkan savaşları, I. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı, Sarıkamış faciası, Ermeni Tehciri, Mondros, Sevr gibi çok önemli olaylara, bozgunlara, felaketlere tanıklık etmiş; koskoca bir imparatorluğun gözünün önünde parçalanıp dağıldığını görmüş bir bağrı yanık insan… Bu kadar faciaya hangi yürek dayanabilir ki? Eserdeki feryat ve mücadele çağrısı zaman zaman büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un feryat ve çağrısını andırmaktadır. Eserin sonunda yazarın barış ve selametin ilim ve irfanla olacağını vurgulaması oldukça manidardır.” Türkiye’deki tüm seçkin kitapçılarda yer alacak olan bu çalışma özellikle edebiyata ve tarihe ilgi duyanların hoşuna gidecektir. Yine Aksaray tarihi ile ilgili önemli bilgileri ihtiva eden esere Aksaraylıların ilgi göstermesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz