Muş'tan Honkong’a Karbon Siyahı Ihraç Edilecek

Muş’un Hasköy ilçesinde kurulan bir fabrika hem ekonomiye hem de doğaya katkıda bulunuyor. Ömrünü yitiren...

Muş’un Hasköy ilçesinde kurulan bir fabrika hem ekonomiye hem de doğaya katkıda bulunuyor. Ömrünü yitiren otomobil lastiklerinin geri dönüşüme kazandırılması için kurulan fabrika, tam kapasite ile çalışmaya başladı. Fabrika günde 20 ton lastikten hurda ve değişik kimyevi maddeler elde edecek. Fabrika yöneticilerinden Orhan Uğurluoğlu, "Fabrika 365 boyunca 24 saat esasına göre çalışacak. Elde edilecek olan karbon siyahını Honkong’a ihraç edeceğiz. İhracatımız ilimiz maliyesi üzerinden yapılacaktır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Muş’ta Türkiye’de altı yerde bulunan bir geri dönüşüm fabrikası kuruldu. Hasköy ilçesindeki kapatılan tekel depolarında faaliyete başlayan fabrikada ömrünü yitiren araç lastikleri geri dönüşüme kazandırılacak. Fabrika ömrünü yitiren lastiklerin geri dönüşümünden karbon siyahı, madeni yağlar ve gaz elde edecek.

Fabrikanın yöneticilerinden Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Koç, "Fabrika hem ekonomiye, hem de doğaya destek oluyor. Ömrünü yitiren geri lastiklerin çevreye zarar vermemesi için fabrikamız büyük bir imkan sağlıyor. Çevrede doğaya zararlı olacak bu lastikler burada geri dönüşüme kazandırılıyor. Fabrikaya gelen lastiklerden, tel çelik, karbon siyahı, kauçuk, madeni yağ ve gaz elde ediyoruz. Fabrikamız doğaya saygılı bir kuruluştur. Biz lastikten elde ettiğimiz gazi, yine lastiğin eritilmesinde kullanıyoruz. Fabrikamızdan duman çıkıyor. Çünkü sistemimiz çok yeni ve çevreci.” şeklinde konuştu.

KAPASİTE ARTTIRACAĞIZ

Fabrika yöneticilerinden eski bir gazeteci olan Orhan Uğurluoğlu, "Bugüne kadar fabrikaya 3,3 milyon euro yatırım yapılmış. Şu anda ilk olarak üç reaktörle geri dönüşüm çalışmasına başlayacağız. Günlük kapasitemiz 20 ton olacaktır. Fabrikamız ilçe halkımıza de destek olacak. Şu anda fabrikamızda 25 kişi çalışıyor. Üç vardiya halinde çalışmalarımız devam ediyor. Fabrikamızın diğer reaktörlerinde faaliyete geçmesi ile sayımız daha çok artacak.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: