Müsteşar Kilci: Boru hatlarına zarar verenlere caydırıcı ceza verilmeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, boru hattından hırsızlık veya boru hatlarına verilebilecek...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, boru hattından hırsızlık veya boru hatlarına verilebilecek zararlar ile ilgili cezaların caydırıcı olacak şekilde artırılmasını istedi. Bu çerçevede üçüncü yargı paketinde var olan tedbirlerin daha da geliştirilmesi için hukuki sürecin başladığına dikkat çeken Müsteşar Kilci, "Özellikle iletim hatlarına gelecek olan tehditlerin yanısıra hırsızlık, sabotaj ve çeşitli tehditler enerjinin güvenli şekilde iletilmesinde çeşitli aksaklıklara yol açar. Bu yüzden bunlara karşı caydırıcı önlemler lazım." dedi.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK), Kritik Enerji Altyapı Güvenliği Projesi Sonuç Raporu ile ilgili bir sunum toplantısı düzenledi. Toplantının açılışında konuşan USAK Başkanı Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, toplantının amacının her geçen gün önemi artan enerji güvenliği konusunda farklı bir perspektif oluşturmak olduğunu açıkladı. Sanberk, yapılan bu çalışmanın kritik enerji alt yapı güvenliği meselesinin farklı yönleriyle incelendiğini bildirdi. USAK Başkanı, bu çalışmaları basılı hale getirerek konunun uzmanlarının, ilgililerinin ve politikacılarının dikkatlerini çekmek istediklerini ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci de konuşmasında, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz rezervlerinin dörtte üçüne sahip bölge ülkeleri ile Avrupa'daki tüketici pazarları arasında doğal bir köprü gördüğüne değindi. Özellikle enerji bağlamında önemli fırsat ve rollere sahip olduğunu anlattı. Yakın çevrede bulunan doğal kaynakların dünya piyasalarına en güvenilir şekilde ulaştırıldığına değinen Kilci, “Ülkemiz aralarında uluslararası öneme sahip doğalgaz ve petrol hatlarının da yer aldığı doğalgaz depolama tesisleri, elektrik iletim hatları, rafineri ile çeşitli diğer tesisleri kapsayan karmaşık ve kapsamlı bir alt yapıya sahiptir.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin petrol ve doğalgaz üretici ve tüketicileri arasında doğal bir köprü gördüğünü aktaran Kilci, bu durumun Türkiye’nin bu konuda ayrıcalıklı yeri olduğunu belirtti. Kilci, dünya piyasasına bu kaynakların en güvenilir şekilde ulaştırılmasını başardıklarını da kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz