Musul güney, doğu ve kuzeyindeki 5 bölgeden tamamen kuşatıldı

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un geri alınması için kent farklı silahlı güçler tarafından 3 yönden tamamen kuşatılmış durumda.

Ülkenin kuzeyinde ve 2 milyona yakın insanın yaşadığı tahmin edilen Musul kentinin güney, doğu ve kuzeyindeki 5 bölgede Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçleri başta olmak üzere, Irak ordusu askerleri, Şii milis gücü Haşdi Şabi, Türk askerleri tarafından eğitilen Ninova Muhafızları, ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı güçler ve Aşiret Güçleri mevcut.

GÜNEYDOĞU BÖLGESİ

Musul'un güney bölgesi tam olarak DEAŞ'tan temizlenmedi ancak güneydoğu bölgesinde ve kent merkezine 60 kilometre mesafede yer alan stratejik El Kayyara kasabası Irak ordusunun kontrolünde. Bu bölgede Irak ordusuna bağlı ve ABD'li askeri uzmanlar tarafından eğitilen Altın Güç diye adlandırılan anti terör timleri öncü durumda. Hemen ardından ise kurtarılacak bölgelerin güvenliğini sağlamak için Irak ordusuna bağlı askerler var. ABD'ye bağlı Özel Kuvvetler ve birçok askeri danışman ise El Kayyara Hava Üssü'ne konuşlanmış durumda. Buradaki ABD'li güçlerin amacı, hava üssünü kullanarak Irak ordusuna ve diğer güçlere hızlı bir şekilde lojistik destek sağlayabilmek.

Reklam
Reklam

Bu bölgede aynı zamanda idari olarak Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye bağlı ve tamamı Musullular'dan meydana gelen "Aşiret Güçleri" de var.

DOĞU BÖLGESİ

Kentin doğusunda yer alan Guver ve Hazır Cephesi'nin tamamı Peşmerge güçlerinin hakimiyetinde. Peşmerge güçleri, cephelerde kendi aralarında birçok noktaya ayrılmış durumda. Guver Cephesi'nde Peşmerge, Irak ordusu ile Aşiret Güçleri koordineli bir şekilde hareket ederken, Hazır Cephesi'nde ise sadece Peşmerge güçleri en ön cephede, Irak askerleri ise henüz sıcak çatışmaların yaşandığı noktalarda bulunmuyor.Bu güçlerin yanında, Hazır Cephesi'nde stratejik bir konuma sahip "Zerdık Dağı'nda" ABD'nin topçu birlikleri konuşlu.

Peşmerge güçlerinin bu bölgedeki amacı, Musul kent merkezine 10 kilometreden az bir mesafede yer alan çoğunluğu Hristiyan Hemdaniye ilçesi ile Bertılla kasabasını geri almaya çalışmak. Peşmerge güçleri Hemdaniye'nin geri alınması için Hazır Cephesi'nden üç koldan saldırıya hazır. Bertılla kasabası ise biraz daha iç kesimde olduğundan dolayı henüz bir müdahale söz konusu değil.

Reklam
Reklam

Güvenlik güçlerinin doğu cephesindeki hedeflerinden bir tanesi de Guver-Musul anayolunu tamamen kontrol altına almak. Bunun meydana gelmesi halinde militanların kent çevresindeki hareket kabiliyeti zayıflatılmış oluyor.

Peşmerge güçleri Hazır Cephesi'nde Musul kentine yaklaşık 30 kilometre mesafede yer alıyor.

KUZEYDOĞU BÖLGESİ

Musul'un kuzeydoğusunda en önemli cephe Başika. Başika Cephesi'nde Peşmerge güçlerinin yanı sıra Türk askerleri tarafından 1 yıldan uzun bir süredir eğitilen ve sayıları 3 bin 500'ü bulan "Ninova Muhafızları" var.Peşmerge ve Ninova Muhafızları'nın yanında cepheye kısa bir süre önce gelip, Başika Dağı'nda kamp kuran ABD'nin topçu birlikleri var. Tam olarak kamplarına yerleşemeyen ve sevkiyata devam eden Irak ordusuna bağlı askerler de bu cephede mevcut.

Türk askerlerinin de konuşlandığı Başika Cephesi, kent merkezinden sadece 15 kilometre mesafede yer alıyor. Buradaki güvenlik güçlerinin ilk hedefi, çoğunluğu Ezidi ve Hristiyan Başika kasabasını geri almak ve daha sonra kent merkezinin girişinde yer alan Gogcelil bölgesine yönelmek.

Reklam
Reklam

KUZEY BÖLGESİ

Musul'un kuzeyinde yine çoğunlukla Peşmerge güçleri var. Peşmerge'nin kontrolündeki Telskof kasabası ve Musul Barajı'nda ise yavaş yavaş askeri sevkiyata devam eden Irak ordusu askerleri var.Terör örgütü PYD/PKK'nın engellemelerinden dolayı ülkelerine geri dönemeyen sayıları 5 bini bulan Suriyeli Peşmergeler de kentin kuzey bölgesinde operasyonlara destek verecek.

KUZEYBATI BÖLGESİ

Peşmerge güçleri, Musul kentine kuzeyden müdahale edebilmek için Kesek ve Naveran cephelerinde konuşlanmış durumdalar. Burada Peşmerge'nin dışında başka herhangi bir güç bulunmuyor.

(AA)