Musul'da 68 bin sivil yerinden edildi

Uluslararası Göç Örgütü, Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim'den bu yana yaklaşık 68 bin sivilin yerlerinden edildiğini açıkladı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim'den bu yana geçen bir aylık sürede yaklaşık 68 bin sivilin yerlerinden edildiğini açıkladı.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında IOM Sözcüsü Joel Millman, Irak'ta sadece son 4 günde 8 bin 300 kişinin yerlerinden edildiğini belirtti.

Irak'ta yerinden edilenlerin yüzde 98'inin sadece Ninova vilayeti sınırları içerisinde olduğu, 13 bin 300'ü Musul ve 49 bin 700'ü Hamdaniye'de olmak üzere Ninova'da 67 bin 200 kişinin yerlerinden edildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) de Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başlangıcında, 1 milyondan fazla sivilin yerinden edebileceği uyarısında bulunmuştu.

OPERASYON YAVAŞ İLERLİYOR

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından ortak başlatılan Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 36'ncı gününde devam ediyor. DEAŞ'ın intihar eylemleri, bombalı tuzaklar, sokakların darlığı ve sivil halkın bölgede bulunması nedeniyle operasyon yavaş ilerliyor.

DEAŞ'ın Irak'ta elinde tuttuğu son kale olarak adlandırılan Musul'un geri alınması için başlatılan kapsamlı operasyon sürüyor. Güvenlik güçleri kırsal bölgelerde ve kentin çevresinde daha hızlı ilerleme kaydederken, sivillerin ağırlıkta yaşadığı kent merkezinde ise daha yavaş ilerliyor.

Örgüt, Musul kent merkezini kaybetmemek için şehre giden yollara beton bloklar ve hurda araçlar koyuyor. DEAŞ militanları, zırhlı araçlarıyla kurtarılan mahallelerde bekleyen Irak askerlerine bomba yüklü araçlar ve yüksek binaların üzerine konuşlanan keskin nişancılarla saldırıyor. Militanlar, zaman zaman havan topu ve katyuşa füzeleriyle de Irak ordusunu hedef alıyor.

Reklam
Reklam

Ordu güçleri 82 mahallenin yer aldığı Musul'da şimdiye kadar 10 mahalleyi DEAŞ'tan kurtardı. Ancak bu mahallelerde yer yer şiddetli sokak çatışmaları yaşanıyor. Irak askerleri son olarak kentin doğu yakasındaki Aden, el-İha ve Meşru el-Ma mahallelerini ele geçirdi ancak militanların sürekli bir şekilde söz konusu mahallelere havan topu ile saldırdığı belirtiliyor. Siviller de ilk fırsatta evlerini terk edip güvenli bölgelere kaçıyor.

MUSUL'DAKİ 5 KÖPRÜDEN 3'Ü YIKILDI

Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri de kentin iki yakasını birbirine bağlayan köprülerden birini hedef aldı.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri, kentin iki yakasını birbirine bağlayan beş köprüden biri olan "Dördüncü Köprü'yü" bombalayarak, kullanılamaz hale getirdi.

Köprünün DEAŞ militanlarının bağlantılarını kesmek için hedef alındığı öne sürülürken, söz konusu saldırıların Musul'u kurtarma operasyonunu geciktireceği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Uluslararası koalisyon güçleri tarafından farklı tarihlerde Hürriyet Köprüsü ve Beşinci Köprü hedef alınmış, birincisi tamamen ikincisi de kısmen yıkılmıştı. Dicle Nehri'nin ortadan ayırdığı Musul'un iki yakasını beş köprü birbirine bağlıyor.

Kenti birbirine bağlayan köprülerin tamamen yıkılması halinde doğudan ilerleyen güvenlik güçlerinin batıya geçmesinin mümkün olmayacağı ifade ediliyor. Bu yüzden, kentin güneyindeki Hammam El Alil kasabasında konuşlanan ordu güçlerinin de batıya doğru ilerlemesi bekleniyor.

TÜRKMEN TELAFER İLÇESİ KUŞATMA ALTINDA

Irak'ın en büyük ilçesi konumunda olan ve Türkmenlerin yaşadığı Telafer, güney bölgesinden Şii milis gücü Haşdi Şabi ve kuzeyden ise Irak ordusuna bağlı birlikler tarafından kuşatmaya alındı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Irak Türmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Telafer şu anda abluka altında. Irak ordusu ve Şii milisler kente çok yakın bölgelerde konuşlanmışlar. Son iki gündür bu güçlerin herhangi bir ilerlemesi söz konusu değil." dedi.

Reklam
Reklam

DEAŞ'ın elinde tuttuğu Telafer'deki 50 binden fazla Türkmen'in iki buçuk yıldır yaşam mücadelesi verdiğini aktaran Maruf, "Bu insanların en kısa zamanda kurtarılması ve yerlerinden göç ettirilmeden insani yardımların ulaştırılması lazım." ifadesini kullandı.

MUSUL'DAN 62 BİN SİVİL GÖÇ ETTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Irak temsilcisi Bruno Geddo ise Musul'u kurtarma operasyonun başladığı 17 Ekim tarihinden bu yana kentin çevresi ve merkezinde yaşanan çatışmalardan dolayı şu ana kadar 62 bin sivilin evlerini terk edip güvenli bölgelere kaçtığını söyledi.

Geddo, "Aileler gruplar halinde evlerini terk edip güvenlik güçlerinin kontrolünde kenti terk ediyor. Kayıtlarımıza göre şu ana kadar 11 bin aile güvenli bölgelerde kurulan kamplara yerleştirildi." dedi.

PEŞMERGE KURTARILAN BÖLGELERİ TEMİZLİYOR

IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri, kurtarma operasyonu kapsamında geri alınan Başika kasabası ve çevre köylerde DEAŞ tarafından kazılan tünelleri doldurup, evlere yerleştirilen bombaları temizliyor. Kontrol edilen bölgelerde yaşanan güvenlik sıkıntısı nedeniyle sivillerin evlerine geri dönmesine şimdilik izin verilmiyor.

Reklam
Reklam