Mutant hayvanlara bir yenisi katıldı

Japon araştırmacılar kalp atışı dışarıdan görülebilen saydam bir Japon balığı ürettiler.

Aktivistler ise organizmalarıyla oynanmış mutant hayvanlar konusunda tepkili...
Japon bilim adamları, bilimsel deneylerde kesilip biçilmesini engellemek amacıyla saydam Japon balığı "üretti."
Japonya'nın Mie Üniversitesi'nden Biyoloji Profesörü Yutaka Tamara, balığın kalbinin, beyninin ve diğer organlarının dışarıdan görülebildiğini, pulları ve derisinin renksiz olduğunu belirtti.
Aynı amaçla 2007'de iç organları dışarıdan görülebilen saydam kurbağa "üreten" Hiroşima Üniversitesi'den Profesör Masayuki Sumida ve ekibi ise bu kurbağaları toplu olarak üretim sürecine başladıklarını söyledi.
Laboratuvarların ve bazı okulların saydam kurbağaları kısa süre içinde yaklaşık 75 euroya satın alabileceğini belirten Sumida, kurbağaların yurtdışına da satılacağını ifade etti.
Şeffaf kurbağayı, normalde toprak rengi olan esmer Japon kurbağasının çok ender görülen akşın türünün üzerindeki genetik değişikliklerle üreten bilim adamları, denek kurbağayı incelemek üzere kesip biçmeye gerek kalmadan yaşamı boyunca organlarını gözlemleme olanağı sağlayan bu teknik sayesinde araştırmacıların aynı zamanda toksinlerin kemikleri, karaciğeri ve diğer organları nasıl etkilediğini kolayca inceleyebileceklerini belirtmişti.
**Nerden çıktı bu Mutant hayvanlar**
Özelliklerde okullarda çocukların eğitiminde faydalı olacağı düşünülerek son yıllarda saydam hayvan üretme çabaları hız kazanmıştı. Böylece hayvanları öldürmeden de anatomi eğitimi verilmesi amaçlandı.
Projenin mimarlarından Yutaka Tamaru, balığın derisinde herhangi bir pigment olmadığını böylece hayvanın kalp atışı ve diğer organlarının dışarıdan izlenebildiğini belirtiyor.
Japonya'daki Mie ve Nagoya Üinversiteleri'nin ortak çalışmasının ürünü olan Japon balığına "Ryukin" adı verildi. O bi nevi "mutant" balık.
Görsel olarak akvaryumda izlenmek için pek uygun olmasa da Ryukin birçok balığın hayatını kurtarmış olacak.
![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1433727/640xauto.jpg)Balığın 20 yıl hayatta kalması umuluyor. 25 santimetre uzunluğundaki Ryukin'in ağırlığı 2 kilodan fazla.
Japon balıklarının hızlı büyüdüğünü hatırlatan bilim adamları transparan olan Ryukin'de bu büyümenin izlenebileceğini de hatırlattılar.
Hayvan hakları savunucuları ise bu tür girişimlere karşı tepkili. Aktivistler hayvanların organizmalarıyla oynamak yerine bunların bilgisayar simülasyonlarıyla yapılabileceğini belirtiyor.