Mutfak Eşyalarıyla Senfoni Korosu Oluşturdular

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın düzenlediği '6. Vurmalı Çalgılar Festivali' kapsamındaki yarışmaya mutfak eşyalardan yaptıkları müzik aletleri...

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın düzenlediği '6. Vurmalı Çalgılar Festivali' kapsamındaki yarışmaya mutfak eşyalardan yaptıkları müzik aletleri ile katılan çocuklar, 2 bin yarışmacı arasında ilk 18'e girerek, Samsun’un gururu oldu.

Samsun’un Asarcık ilçesine bağlı dağ köylerinde yaşayan ve taşımalı sistemle eğitim gören Kılavuzlu Şehit Niyazi Kaya İlköğretim Okulu öğrencilerinin oluşturduğu vurmalı çalgılar korosu, kullandığı müzik aletleri ile dikkat çekiyor. Öğrenciler, müzik aletleri olarak evlerinden getirdikleri cam turşu şişesi ve kapakları, tencere kapakları, yoğurt kapları, elek kasnakları, pet şişe içindeki pirinç tanelerini kullanıyor.

Reklam
Reklam

Haziran ayının ikinci haftasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın düzenlediği '6. Vurmalı Çalgılar Festivali'nden müzik öğretmenleri vasıtasıyla haberdar olan öğrenciler, festival kapsamında düzenlenecek yarışmaya katılmaya karar verdi. Öğrencilerin önündeki en büyük engel ise müzik aletlerinin pahalılığı oldu. Ne pahasına olursa olsun yarışmaya katılmayı kafalarına koyan öğrenciler, okul müdürü Adem İci’nin ve okul yönetiminin desteği ile müzik aletlerini almak için sponsor arayışına girdi. Umdukları desteği bulamayan öğrenciler, daha önce televizyonda izledikleri bir reklam filminde imkansızlıklar içindeki köylü çocukların evlerinde kullandıkları malzemelerden müzik aletleri yapmalarından esinlendi.

Öğrenciler, öğretmenlerinin de desteği ile evlerinde bulunan camdan turşu şişesi ve kapakları, tencere kapakları, yoğurt kapları, un elemek için kullanılan eleklerin kasnakları, pet şişelerinin içine koydukları pirinç taneleriyle koro için gerekli olan müzik aletlerini oluşturmayı başardı. İlk denemede eldeki ekipmanlardan iyi derece ses aldıklarında ise geriye beste yapmak kaldı. Kendi yaptıkları esere 'Asarcık Ritmi' adını koyan grup, bunun yanında iki tane de bilindik eseri büyük bir ustalıkla seslendirdi.

Reklam
Reklam

Su ile dolu turşu kavanozlarından kaşık yardımı ile mükemmel bir melodik ses çıkaran 7. sınıf öğrencisi Mehmet Kırımlı, “Müzik öğretmenimiz bize bu yarışmayla ilgili bilgiler verdi. Bunun üzerine başvuru yaptık. İlk başlarda yapabileceğimize pek fazla inanamıyorduk. Ama kavanozlardan güzel sesler çıkarmaya başlayınca bunu yapabileceğimize inandık. Melodiyi oluşturunca içimize bir sevinç ve coşku geldi. Yarışma için bazı parçalar yaptık. Ankara’dan çağrıldık, sonrasında güzel bir sonuç aldık. Samsunumuzun, ilçemizin ve okulumuzun adını duyurduk.” dedi. Yarışmada kendilerine derece kazandıran parçayı bir hafta içinde bestelediklerini kaydeden Kırımlı, aldıkları derecenin ardından ilçede yapılan etkinliklerde halk oyunları ekipleri gibi konser vermek için kendilerinin davet edildiğini söyledi.

Öğrencilerin elde ettiği başarıyla ilçe halkı ve veliler olarak gururlandıklarını söyleyen öğrenci velilerinden Fehmi Korun, “Öğrencilerimizi kendi arabamla Ankara’daki yarışmaya götürdüm. Orada başarılı olduk. Elde edilen başarı burada akıllara gelmeyecek bir şeydi. Bugünleri göremeyecek bir durumumuz vardı, ama bunları gördük çok şükür.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: