Mutfakta fiyat artışı aylık yüzde 6.07

ANKARA (İHA) - Türk-İş'in araştırmasına göre, bu ay itibariyle 4 kişilik bir ailenin mutfak için yapması gereken harcama tutarı yani açlık sınırı 697.16 YTL, gıda ile birlikte konut, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür gibi diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar yani yoksulluk sınırı ise 2 bin 270 YTL olarak hesaplandı.

Türk-İş'in 20 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırmasının sonuçları açıklandı. Buna göre 'mutfak enflasyonu' Kasım 2007'de aylık yüzde 6.07 oranında yükseldi. Son 12 aylık değişim yüzde 15.19 oranında gerçekleşirken, yıllık ortalama artış yüzde 11.63 oranında oldu. Araştırmaya göre, Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 6.07 oranında arttı. Türk-İş'in "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının sonucuna göre; Kasım 2007 itibariyle 4 kişilik bir ailenin mutfak için yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 697.16 YTL, gıda ile birlikte konut, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür gibi diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar (yoksulluk sınırı) 2.270,89 YTL olarak hesaplandı. Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Kasım 2007 itibariyle gözlenen değişim şu şekilde oldu:

Reklam
Reklam

"Süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay önemli bir fiyat artışı olmadı. Sadece bazı ürünlerde, marketler arasındaki rekabet nedeniyle çeşitli fiyat ayarlamaları görülmüştür. Ancak bu fiyat değişikliklerinin toplam harcama tutarına etkisi ihmal edilecek düzeyde olmuştur. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et fiyatı değişmezken, balıkta çokça tüketilen hamsi ve istavrit ucuzlamış, sakatat fiyatları ise aynı kalmıştır. Tavuk kilogram fiyatı ile yumurta bu ay yine gerilemiştir.
Ancak, bu grup içerisinde yer alan bakliyat ürünlerinin (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.) fiyatındaki artış nedeniyle mutfak harcamasına olumlu yansıması söz konusu olmamış, sadece bakliyat ürünlerindeki yüksek oranlı artışı (kuru fasulye ve barbunyada yüzde 22.04; nohutta yüzde 15.59; yeşil mercimekte yüzde 11.38 ve kırmızı mercimekte yüzde 7.17) kısmen dengelemiştir. Meyve-sebze grubu ortalama fiyatı geçtiğimiz aya göre özellikle meyvede bu ay artmıştır. Patatesteki fiyat artışı ise neredeyse ikiye katlanmış, kuru soğan fiyatındaki artışta yüzde 66.67 olarak hesaplanmıştır. Hesaplamada -her zaman olduğu gibi- pazarda yoğun olarak bulunan ve satılan ürünler temel alınmıştır. Bu ay ortalama meyve kilogram fiyatı 1.98 YTL olarak hesaplanırken, ortalama sebze kilogram fiyatı 1.79 YTL olmuştur. Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmekte beklenen artış bu aybaşında gerçekleşmiş ve 150 gram ekmek 30 YKr'den satılmaya başlanmıştır. Ekmekteki fiyat artışı yüzde 19.76 oranındadır. Bu ay gıda harcaması tutarındaki artışın yaklaşık üçte biri ekmeğe yapılan zamdan kaynaklanmıştır. Makarna ve irmiğin fiyatı aynı kalırken, pirinç, un ve bulgur fiyatı artmıştır. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı ve margarin fiyatı artmış, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı ise bu ay değişmemiştir. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı biraz gerilerken, şeker, bal, pekmez, tuz fiyatı aynı kalmış, reçel fiyatı ise artmıştır. Yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ceviz fiyatı artarken, diğerleri aynı kalmıştır. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri ile çay ve salçanın fiyatı değişmezken, çay ve ıhlamur fiyatı artmıştır."

Reklam
Reklam