ANKARA (ANKA) – Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak kabul edilen aylık asgari gıda harcaması, son 12 ayda yüzde 11.84 artarak 688 YTL'ye çıktı. Yoksulluk sınırı olarak tanımlanan, gıda ve diğer gereksinimleri karşılamak için yapılması gereken toplam aylık harcama tutarı ise 2 bin 241 YTL'ye ulaştı.
Türk-İş'in araştırmasına göre, Aralık ayı itibariyle Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 688.05 YTL, yoksulluk sınırı sınırı ise 2 bin 241 YTL oldu. Gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.31 oranında gerilerken, son 12 ay itibariyle yüzde 11.84 oranında arttı. Yıllık ortalama artış ise yüzde 11.52 oldu. Bir önceki aya göre gerilemesine karşın, mutfak harcaması bir yıl öncesine göre 73 YTL, toplam harcama tutarı da 237 YTL artış gösterdi.
Açıklamada, 2004 yılından bu yana tek haneli olan yıllık ortalama enflasyon oranının bu yıl tekrar çift haneli olarak ifade edilir duruma geldiği vurgulandı.
PATATES YÜZDE 120 ARTTI
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Aralık 2007 itibariyle gözlenen değişim şu şekilde oldu:
Süt, yoğurt, peynir grubu; yıl bazında süt fiyatı yüzde 15 ve yoğurt fiyatı yüzde 22.31 oranında artarken, peynir fiyatındaki artış genel ortalama fiyat artışının gerisinde kaldı.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grup; yıllık bazda kuru fasulye yüzde 54.18, barbunya yüzde 74.29, kırmızı mercimek yüzde 42.71, nohut yüzde 15.59, yeşil mercimek yüzde 22.71 oranında zamlandı. Tavuk ise yüzde 21.80 oranında ucuzlarken, sakatat fiyatı ise bir yıl boyunca aynı kaldı.
Meyve-sebze grubu; Ortalama fiyatı geçen aya göre biraz gerilemiş, ortalama meyve kilogram fiyatı 1.68 YTL oldu. Ortalama sebze kilogram fiyatı 1.56 YTL olduğu görüldü. Yıllık bazda patatesteki fiyat artışı yüzde 120 ve kurusoğan fiyatında yüzde 58.82 olarak hesaplandı.
Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grup; Bu ay önemli bir fiyat değişikliği olmazken, geçen ay ekmekte gerçekleşen yüzde 19.76 oranındaki artış aynı zamanda yıllık artış olmuştur. Makarnada yıllık artış yüzde 36.99 oldu.
Gıda maddelerinden; tereyağı fiyatı değişmezken, margarin ve ayçiçeği yağı fiyatı geriledi. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı ise arttığı görüldü. Şeker, bal, reçel, pekmez, tuz fiyatı da aynı kaldı. Yağlı tohum ürünleri, baharat, çay, ıhlamur ve salçanın fiyatında değişme görülmedi. Yıllık bazda margarin, zeytinyağı, zeytin, reçel, tuz fiyatı gerileyen ürünler olarak dikkat çekerken, ıhlamurda fiyat artışı ise yüzde 55.56 oldu.
YOKSULLUK YAYGINLAŞIYOR
Araştırmada, toplumun önemli bir kesimini oluşturan ücretli çalışanların ve emeklilerin gelirlerinin hedeflenen enflasyon temel alınarak belirlendiği hatırlatılarak, enflasyon hedefindeki sapmanın, dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama koşullarını olumsuz etkilediğini ve yoksullaşmayı artırdığına dikkat çekildi. Araştırmada, açlık ve yoksulluğun giderek yaygınlaştığı kaydedilen araştırmada, "Uygulanan ekonomik politikanın beklenen-amaçlanan bu sonucu, siyasal iktidar tarafından uygulanan ve yaygınlaştırılan muhtaç ailelere "yardım" ile belirginleşmektedir" denildi. (ANKA)