"Mutluluğun fotoğrafı"ndaki Hatice nine

Aşevinden aldığı bir kap yemeğe gülümsediği, adeta hafızalarımıza kazınan fotoğrafıyla ailemizden biri haline gelen Konyalı Hatice nine, 10 yıl sonra yine AA ekibi tarafından ziyaret edildi.

Aşevinden 10 yıl önce yemek alırken elinde tuttuğu kaba gülümsediği o "Mutluluğun Resmi" fotoğrafıyla tanınan Konyalı Hatice nine, şimdi 74 yaşında. 10 yılda hayatımızda pek çok şey değişti. Türkiye'nin milli geliri neredeyse üç katına çıktı. Dolar milyarderi sayımız 4'ten 44' yükseldi. 10 sene önce kişi başına milli gelir 4548 dolarken bugün istatistiki verilere göre 10 bin 946 dolara çıktı. 10 sene önce IMF'ye olan borç 10 milyar doların üstündeyken bugün IMF'ye borç sıfırlandı. Yine verilere göre IMF'e borç verecek hale geldik... 10 yıl önce akıllı telefon, tablet bilgisayar ve 3G yoktu, Facebook yeni kurulmuştu. İlk iPhone'un piyasaya çıkmasına daha 3 yıl vardı. 10 yıllık süre içinde ABD'de de siyahi bir siyasetçi, Obama başkan olurken, Ortadoğu'da Saddam ve Kaddafi gibi güçlü diktatörler devrildi. Ancak Hatice Teyze'nin hayatında hiçbir şey değişmedi, sadece 10 yıl yaşlandı.

Reklam
Reklam

Aşevinden 10 yıl önce yemek alırken elinde tuttuğu kaba gülümsediği o "Mutluluğun Resmi" fotoğrafıyla adeta hafızalarımıza kazınan Konyalı Hatice nine, şimdi 74 yaşında. AA ekibinin kendisini ziyaret ettiği Hatice nine, 2 göz odada, felçli kocası ve engelli oğluyla yaşam mücadelesine devam ediyor.

AA ekiplerince 2004 yılında yurt genelinde çekilen "Ramazan ayı yardımları" konulu fotoğraflar içinde, Konya Bölge Müdürlüğü muhabirlerinden Murat Aslan'ın, sonradan "Mutluluğun Fotoğrafı" olarak anılacak bir fotoğrafı ön plana çıktı.

Sıcak yemeğin sefer tasından yükselen buharının ardındaki iki göz... Yemeğe bakan bu gözlerdeki mutluluk ve şükür, Hatice Fidanboy ismindeki yaşlı kadına aitti. Fotoğrafa bakan herkese "mutluluk budur" dedirten bir fotoğraftı. Yardımlaşmanın, paylaşmanın sonuçlarının nasıl da hemencecik mutluluğa dönüştüğünü gösteren bu fotoğrafın hikayesi de böylece başladı.

Sosyal yardım ve bağış haberleri ile yardım faaliyetlerinde 10 yıldır yoğun olarak kullanılan fotoğraf, yayınlandığı günden beri sosyal medya ve internet sitelerinde de ilgi gördü. Hatta, terör örgütünce, sempatizanlarından para toplamak için suistimal edilmek istendi. 2007 yılında terör örgütünün yayın organı televizyonda yardım toplamak için yayınlanan videoda, AA'nın Ramazan ayında servise koyduğu, aşevinden yemek alan Konyalı Hatice Fidanboy'un fotoğrafı Güneydoğu'da çekilmiş bir fotoğraf gibi gösterilmeye çalışıldı. AA da fotoğrafın izinsiz kullanılması ve suistimal edilmesi nedeniyle hukuki yollara başvurmuştu.

Reklam
Reklam

Söz konusu fotoğraf, AA muhabiri Murat Aslan'a 2005 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce düzenlenen fotoğraf yarışmalarında 2 önemli ödül kazandırdı. "Mutluluğun Fotoğrafı", pek çok yardım toplama faaliyetinin afiş ve broşürlerinde kullanıldı, kullanılmaya da devam ediyor.

Aradan geçen 10 yılın ardından AA ekibi Hatice nineyi, Konya'nın Sedirler Mahallesi'ndeki, o fotoğrafın çekildiği Hasan Dudu Aşevi'ne sordu. Hasan Dudu Aşevi, hayır sahiplerinden gelen yardımları çevredeki muhtaçlara ulaştırmak için çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor.

Çeken ve çekilen, 10 yıl sonra aynı karede

Aşevi yöneticisi Mevlüt Öncel, Hatice ninenin evinin uzak olması ve rahatsızlığından dolayı iki yıldır gelemediğini belirtti. Aralarında, fotoğrafı çeken Murat Aslan'ın da bulunduğu AA ekibi, aşevi yetkilileriyle Hatice Fidanboy'un evine gitti. O fotoğrafı çeken kişi ile çekilen kişi, 10 yıl sonra aynı karede buluştu.

Aynı mahallede, kendilerine ait olmayan bir arsaya Karatay Belediyesinin desteğiyle yaptırılan 2 göz odada felçli kocası ve engelli oğluna bakmakta zorlanan Hatice nine, bugün 74 yaşında. Yemeğini artık Karatay Belediyesi ekipleri, aşevinden alıp günlük evine bırakıyor. Hatice ninenin 10 yıl önce çekilmiş fotoğrafındaki o mutluluk, içinde bulunduğu çok zor şartlara rağmen hala eksilmemiş. Kapısına gelenleri şükran ve minnet duygularıyla karşılayan, fakat eşi ve oğlunun bakımına artık yetişemeyen bu yaşlı kadının gizlemeye çalıştığı gözyaşları, içinde bulunduğu durumu ele veriyor.

Reklam
Reklam

Aşevinin yöneticisi Öncel, gelen yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında köprü vazifesi gördüklerini, Hatice nineye de ellerinden gelen yardımı yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Öncel, "Hatice nine, bu fotoğrafla herkes tarafından tanındı ancak onun yemek aldığı aşevimiz, hala onun kadar tanınmıyor. Hatice nineyi broşürlerimizde biz de kullanıyoruz. Daha bizden yardım bekleyen Hatice nine gibi binler var. Onun sayesinde diğer ihtiyaç sahiplerine de ulaşmak istiyoruz. Bunun için hayırseverlerinden destek bekliyoruz. Ayrıca Hatice ninemize yardım etmek isteyenler olursa, bu özel yardımları da kendisine ulaştırırız" diye konuştu.

AA Başmuhabiri Murat Aslan da 10 yıl önce çektiği fotoğrafın öyküsünü anlattı. "Abonelere servis edildiğinde itiraf etmeliyim bu fotoğrafın bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmemiştim" diyen Aslan, "Yoksulların hatırlanması, onlar için daha fazla yardım toplanmasına vesile olan böyle bir fotoğrafı çekmek bana nasip olduğu için mutluyum. Zenginler, parası olanlar yol, çeşme yaptırır. Ben de gazeteciyim, bizim de hayrımız belki çektiğimiz bu fotoğraflar oluyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam