'Mutluluk çubuğu' nedir? Kimlere takılır?

Sertleşme sorunlarında genellikle tedavide ameliyat dışındaki metotlara öncelik verilse dahi, halen cerrahi girişimin gerekli olduğu hasta grubu vardır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat mutluluk çubuğunu Mynet okurları için yazdı.

Bu hastalar için diğer tedavi seçenekleri başarısız sonuçlar verdiğinde veya bu tedavileri reddettiklerinde geriye tek seçenek olarak protez kalmaktadır. Özellikle Diabet(Şeker) hastalığının damar ve sinir uçlarında yaptığı geriye dönüşümsüz olumsuzluklar nedeniyle veya uzun süreli hipertansiyonun damarlarda bozulmalara yol açması, ilaç veya enjeksiyon tedavilerinin de yetersiz olmasına neden olabilir.

Bazı nörolojik hastalıkların veya radikal ameliyatlar sonucunda sinir yaralanmaları ve tahribatı nedeniyle penise yeterli uyaranlar gidemeyebilir. Organik kökenli sertleşme sorunuyla sonuçlanan bu ve benzeri hastalığı olanlarda, radikal tedavi seçeneği penil protezlerdir. Bu tedavi ile hastalar gençlik dönemindekine benzer kalitede sertleşmelere sahip olacaklar ve cinsel ilişkilerini kolaylıkla sağlayacaklardır. Kalıcı olması nedeniyle istenen her zaman, cinsel ilişkiyi, sertleşme olup olmayacağı kaygısından uzak, başarıyla gerçekleştirebileceklerdir.

Reklam
Reklam

Penil protezler iyi hasta seçimi yapıldığında ve hastanın partneri ile uyumunu düzenler ve yaşamı son derece kaliteli bir noktaya getirir. Hasta seçimini çeşitli faktörler belirler. En önemlisi hastanın gerçekçi beklentilere sahip olması, cerrahinin olası sonuç ve potansiyel komplikasyonlarını kavramasıdır. Hastalar özellikle protezin libidolarını (seksüel isteklerini) etkilemeyeceğinin, bunun yalnızca cinsel birleşmeyi sağlayacak mekanik bir araç olduğunun bilincinde olmalıdırlar. Ayrıca penis uzunluğunda bir kısalma var gibi görüntü olabileceğinin, duyumsamalarının değişebileceğinin ve bazı erkeklerde ameliyatı takiben bir kaç hafta zor veya gecikmeli boşalma olabileceğinin bilinmesi de gerekir. Yarısert aygıt takılan hastalar penislerinde olasılıkla minimal bir büyüme olabileceğini bilmelidir.

Önemli bir başka husus hastanın partnerinin de işlemin önemini anlaması ve sonuçları hakkında gerçekçi beklentilere sahip olmasıdır.

PROTEZ SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

1.Hasta: Tercih

El becerisi

Reklam
Reklam

Beklenti

2.Penis Büyüklük

Fibroz

Peyronie Hastalığı

3.Maliyet

NASIL BİR TEDAVİDİR?

Cerrahi müdahaleyle penisteki kavernöz cisimler içine, sertleşmeyi temin eden bir çift protez yerleştirme şeklinde bir tedavidir. Protez sertlik olmamasına bağlı cinsel ilişkide bulunamama sorununu tamamen çözecektir. Bunun dışında ejakulasyon (boşalma), orgazm veya cinsel arzu (libido) durumuna olumlu veya olumsuz hiçbir etkisi olmayacaktır. Cinsel ilişki sırasında eş ile hiçbir zorluk veya sıkıntı yaratmaz, hatta partner protez olduğunu bilmiyorsa farkına dahi varmaz.

ÇEŞİTLERİ NEDİR?

Çeşitleri mevcuttur.Ancak temel olarak iki tiptir. Eğilip bükülebilir ve şişirebilir protezler. Çok parçalı şişirebilir protezler fizyolojik duruma daha uygun, ancak mekanik arıza yapma şansı yüksek, eğilip bükülebilir protezler ise devamlı sert olması nedeni ile fizyolojik duruma uygun olmayan ancak mekanik arıza şansı bulunmayan protezlerdir. Penil protez tipinin seçiminde hasta ve eşiyle avantaj-dezavantajları çok ayrıntılı olarak tartışıldıktan sonra birlikte karar verilmelidir.

Reklam
Reklam

PROTEZ KİMLERE TAKILMAZ?

İdrar yolu enfeksiyonu olan hastalara bu uygulama yapılmaz. Ereksiyon oluşturacak nörolojik sebepler ortadan kaldırılmadan ameliyatı gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Ayrıca alerjik bünyesi olanlara da bu ameliyatı yapamıyoruz. Çünkü alerjisi olan kişi vücuda başka bir madde kabul edemeyeceği için protezin takılması sakıncalı oluyor. Yaşı çok ileri olanlara, 70'li yaşların ilerisinde olanlara bu protezi takmayı tercih etmiyoruz. Ayrıca kişinin bu ameliyatı olmadan önce eşinin onayını almış olmasına özen gösteriyoruz. Eğer eşinin onayını almazsa ameliyatı kabul etmiyoruz. Diyabetikse, kardiyolojik sorunu varsa kardiyoloğunun onayını almadan ameliyatı yapmıyoruz.

AMELİYAT NE KADAR SÜRÜYOR?

Hasta ameliyata girdiği gün bile hastaneden çıkabilir. Ama yaşı ve diğer vücut fonksiyonları uygun değilse bir gün yatırılır. Örneğin hasta diyabetikse bir gün hastanede kontrol altında tutmak istenir. Ameliyat gününden bir gece önce akşam hastaneye yatan kişi sabah ameliyat edilir. Ameliyathanede ilk hasta olmasına özen gösterilir.Çok hassas bir ameliyat olduğu için mikrop kapmaması açısından böyle bir uygulamaya gerek duyulur. Ameliyat bir saat civarında sürer ve genel anestezi yapılır. Bazen narkoz alamayacak durumda olan hastalara lokal anestezi de yapılabilir.

Reklam
Reklam

RİSKLER NELER?

Çok seyrek görülmekle birlikte protez tedavisi tamamen risksiz değildir. Geçici idrar tutulması, enfeksiyon, vücudun protezi reddetmesi ve anestezi komplikasyonları, bazı tiplerde protezin mekanik arızaları ameliyatı takiben görülebilir. Bu sayılan komplikasyonlar çok seyrek görülen sorunlardır.

Anahtar Kelimeler: