Mutso'da Seçimler Öncesi Adayların Yarışı Sürüyor

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkan Adayı Safa Altaş, "Artık Muğla Ticaret Odası daha...

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkan Adayı Safa Altaş, "Artık Muğla Ticaret Odası daha kurumsal bir yapıya kavuşmalı, hantal yapıdan kurtulmalı, işini daha başarıyla yapan insanlarla göreve devam etmelidir" dedi.

Sanayici ve ihracatçı kimliğiyle ulusal ve uluslararası ticari ilişkilerini Muğla için kullanan, ayrıca Muğlanın gün geçtikçe daha da büyüdüğünü belirten Altaş, "Muğla Ticaret Odası olarak bu yarışta büyümeye bizlerde gecemizi gündüzümüze katarak katkı vereceğiz. Böylelikle Muğla Ticaret Odasını daha ileri taşıyacağız. Muğla Ticaret Odasının görevlerinden en büyüğü, artık Muğla Ticaret Odası daha kurumsal bir yapıya kavuşmalı, hantal yapıdan kurtulmalı, işini daha başarıyla yapan insanlarla göreve devam etmelidir. Bizim asıl amacımızda zaten söylediğimiz gibi herkesin asli görevini yapmasını istiyoruz. Muğla Ticaret Odası artık kendisini aşan bir oda olmalı, buradaki Muğla Ticaret Odasının iç tüzüğündeki ana amacı olanda Muğla ticaretinin önünün açılması ve gelişmesine yardımcı olabilmek" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Muğla’ya bir çok projeyi kazandırmaya hazırlanan Safa Altaş, “Ticaret Odası, bulunduğu Ticaretin öğretmenidir. Bu öğretmen eğer kötüyse yetiştirdiğin öğrencilerinde iyi değildir. Muğla Ticaret Odası bu zamana kadar ne gibi çalışmalarla gündeme gelmiştir, ona bir bakmak gerekir. 8 yıl içerisinde Muğla Ticaret Odası Başkanlığında mevcut kişilerin hiçbir şey yapmamaları, bir çok ciddi sıkıntılara yol açmıştır" dedi.

MUĞLA'DA MİMAR MÜHENDİS YOK MU?

MUTSO binasının İstanbul'lu mühendis ve mimarlara yaptırılmasını eleştiren Safa Altaş, "Muğla Ticaret Odası binası yapıldığı dönemde bile tüm harcamalar dışarya verildi. Eğer ki bir bina inşa ediliyorsa, bunun mühendisini, mimarını Muğla’dan bulmak zorundadır. Bugün MUTSO’ya bakıyoruz. Oda binasının projesini, kendi mimarına güvenmiyor, gidiyorsun, Muğla’ya yolu bile düşmeyen İstanbul’dan, Muğla da güneş nerden doğar, nerden batar bilmeyen adama projeni çizdiriyorsun. Muğla Ticaret Odası binasının mimarı, mühendisi, bütün mal alışverişleri İzmir’den, İstanbul’dan karşılıyorsun. Sen buradaki mühendisine, mimarına güvenmiyorsan demek ki diyorsun ki, 'Ey Muğlalılar, Ortacalılar, Yatağanlılar, Köyceğizliler, Ulalılar bizim burada yetiştirdiğimiz mimar, mühendis, inşaatçı, hepsi üç kağıtçıdırlar. Burada yaptırmayın' diyorlar.

Reklam
Reklam

Muğla’nın mimarı, mühendisi yok mu? 8 milyon liraya mal edilen binanın 2-3 milyon liralık malzemesi Muğla’dan tedarik edilirken, havalandırması, camı, çerçevesi, taşı dışarıdan satın alındı. Bir Muğlalı olarak bunu kabullenemiyorum. Bu ne demek oluyor? Ben Muğlalı esnaftan, işadamından aidat toplarım ama onlara kazandırmam. Demek ki senin kendi insanına güvenin yok. Düşünün ki 6 bin 800 tane üyen var, bu üyelerden aidatla temin ettiğin paraları topluyorsun, gidip dışarıdan tüm ihtiyaçları karşılıyorsun. Bu akıl mantığa sığıyor mu, düşünmek lazım. Benim mantığım almadığı için biz adayız. Biz bunlar için adayız. Biz kendi çalışanlarımıza güvenmiyorsak, o zaman oturup bir kez daha düşünmemiz gerekir" dedi.

ORTACA'YA NARENCİYE FABRİKASI KURDURTACAĞIZ

Esas değinilmesi gereken bir diğer husus da Muğla Ticaret Odasına bağlı 6800 üye bulunuyor. Bunun en az 3500 üyesi oy kullanamayacak. Eğer bir yerin mensubu isen ve o yerin üyeleri aidatlarını ödeyemiyor diye oy kullanamıyorsa, borcu varsa, Ticaret Odasında bir problem var demektir. Memlekette ticaret kötüye gitmiştir. Genel bakıldığında ekonomi verileri olsun, ne kadar geldi, ne kadar çıktı bunları araştırmanın hiçbir gereği yoktur. Ticaret Odasına bağlı kaç üyen var, kaç kişi oy kullanamıyor, kaç kişi borcunu Bağ-Kur'unu ödeyemiyor, bunu bir çözüme vardırmak gerekir. Diyebilirim ki Muğla Ticaret Odasında çok vahim olaylar var.

Reklam
Reklam

Başkan olması halinde yapacağı projelere de değinen Safa Altaş, "Burada şunu da belirtmek isterim. Ben şuan ki mevcut kişilerin, şahıslarına hiçbir sözüm yok. Lakin eğer sen bir yönetim başına gelmişsen, üyerinin sorunlarına ortak olman ve gerekenleri yapman gerekir. Ben başkan olmadan hiçbir şeyin teminatını vermem. Ben proje adamı değilim, ben Ticaret adamıyım. Ben yapacaklarımı söylerim. Mutso’nun göremediklerini ortaya çıkarmak ve Muğlayı hak ettiği hizmeti sağlamak en büyük amacımız. Yakın zamanda bir İsveç firması ile büyük bir projeye adım atılacak. 25 milyon Euro yatırım yapacaklar. 2 bin 200 aileye sözleşmeli tütün yaptıracaklar. %98 nikotini az olan, %2 zararlı bir tütün firması kuracaklar. Dolayısıyla 300-400 kişi o firmada çalışacak. Toplamda 10 bin kişi buradan ekmek yiyecek. Bu Muğla'yı uçuracak bir proje. Tabiki bununla sınırlı olmayacak. Büyük bir ihtimalle Ortaca'da bir meyve suyu fabrikasını kuracağız. Bununla ilgili yer teminatlarımızı ve gerekli tüm çalışmalarımızı firma yetkilileri ile çok ciddi çalışmalar altındayız. Ortaca'da Narenciye fabrikası işletmesini kuracağız. Bir çok kişiye ekmek kapısı açılacak.

Reklam
Reklam

NETLOG, TÜM MALZEMELERİNİ MUĞLA’DAN ALIYOR

“NETLOG Lojistik Muğla’ya yatırım yapmaya karar verdiğinde, sayın Şahap Çaktan bir istekde bulundum, oda isteğimi kırmayıp elinden geleni yaptı yapıyorda. ‘Size yatırım için arazi bulayım, siz de yapacağınız inşaatın tüm malzemelerini Muğlalı esnaflardan alın’ dedim. 'Söz' dedi. Geçtiğimiz günlerde 400 ton demir alımı yaptılar. Bunu kim kazandı, Muğlalılar kazandı. Danışmanı Ahmet Bey İzmir’den 4 lira daha ucuz demir bulduğu halde, Şahap Bey kesin talimat vermiş; ‘Pahalı olsun ama Muğla’dan olsun’ diye. Bundan daha önemli bir şey var mı? İnsanların ürünü para edecek. Nakliye kabusu bitecek. Bizlerin hedefleri büyük işlerle başarıyı kazanmak ve hedefe ulaşmaktır. Bu pastadan herkese birer dilim düşecek. İşte Ticaret Odasının göremedikleri bunlar" dedi.

MUĞLA HALA YERİNDE SAYIYOR

Turizm konusuna da değinen Safa Altaş, "Bölgemiz turizm açısından da zengin bir kültüre sahip olmasına rağmen, size şöyle örnek vereyim. Bölgemize 2011 verilerine göre 3 milyon turist gelmiş, ama Ürgüp'ün de sonucu aynı. Bu ne demek oluyor. Bir kıyaslama yaptığımız zaman orada deniz yok, sahil şeritleri yok ama tarihi yapısıyla tüm ilgiyi üzerine toplamış. Bizim ise bugün turizm Bodrum’da, Marmaris’te, Fethiye’de, Dalyan’da denizimiz tarihi yapılarımız, tüm alternatiflerin bir arada olmasına rağmen tanıtım zayıflığımızdan faal hale tam anlamıyla gelemiyoruz.

Reklam
Reklam

Muğla iktidarları, bugüne kadar gelişmekte olanların hep önünü kestiler. Dimes firması buraya büyük yatırımlar yapmak için çok ciddi çalışmalar yaptı. Ancak öyle bir zora getirdiler ki tüm projelerinden vazgeçtiler. Neden mi, çünkü eğer birileri büyürse, açılırsa, Muğla’nın bakış açısı değişir. Bu endişenin temelinde, koltukları kaybetme kaygısı var bana göre. Bu Muğla’ya yapılmış en büyük haksızlık. Artık değişim zamanı! Muğla hala yerinde sayıyor. Ürettiği bir şey yok. İhracatı yapılan çok kısıtlı ürün var" dedi.

KAHVALTIYI CEBİNDEN KARŞILA

“MUTSO’daki arkadaşlar, seçim zamanı yaklaştıkça Cem Uzan taklidi yapmaya başladılar" diyen Safa Altaş, "Örneğin son bir ay içinde 4 tane Meclis Toplantısı düzenlemişler. 200 kiloluk döneri ekmek arası yapıp dağıtıyorlar. Bunlar gereksiz israflar. 6 bin 800 üyesi var MUTSO’nun ve bu üyelerden yarısı aidatını ödemekte zorlanıyor. Bu kadar kolay mı insanların binbir zorlukla ödediği aidatları çarçur etmek? Kahvaltılı basın toplantısı yapıyorsan, kendi cebinden karşıla bunun masrafını eğer bu harcamalar kendileri tarafından yapılıyorsa bir diyeceğimiz yok" diye sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: