Mut'ta Kayısı Hasadı Başladı

Türkiye'nin sofralık kayısı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Mut ilçesinde kayısı hasadı başladı.

Türkiye'nin sofralık kayısı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Mut ilçesinde kayısı hasadı başladı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'de Toros Dağları'nın güney eğiminde yer alan Mut'un, mikroklima ve toprak özelliklerinin yanı sıra son yıllarda kaliteyi artırmaya yönelik gerçekleştirilen çalışmalarla sofralık kayısıda önemli bir üretim merkezi haline geldiğini söyledi.

Yaklaşık 55 bin dekar alanda üretimi gerçekleştirilen Mut kayısısının Akdeniz'in en erkenci ürünü olduğunu ifade eden Abaş, hasadına başlanan Mut kayısısı kendine has albenisi, yüksek aroma özelliği, iriliği, dolgunluğu ve tadıyla da dikkati çekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Ağaçların bir yıl az, bir yıl çok ürün verdiğine işaret eden Abaş, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 70 bin 500 ton olarak gerçekleşen rekoltenin, bu yıl ağaçların bol ürün verecek olması nedeniyle 100 bin ton civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bunun da 30 bin tonunu ağırlıklı Rusya olmak üzere AB ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyoruz. Ürünler ihracata 1,5-2 lira arasında, iç pazara ise 2-5 lira arasında sunuluyor. Önümüzdeki günlerde ürün çeşidinin çoğalmasıyla ihracat da hız kazanacak."

-"Tarladan sofraya güvenle ulaştırılıyor"-

Abaş, üretilen sofralık kayısının tarladan sofraya güvenle ulaştırılmasına yönelik bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların izlenebilirliği ve gıda güvenirliğinin sağlanması amacıyla çalışmalar yapıldığını anlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında 55 bin 540 dekarın yüzde 97'sinde üretim yapan 3 bin 947 üreticinin kayıt altına alındığını vurgulayan Abaş, markalaşma çalışmaları çerçevesinde "Mut Kayısısı" (Yaş Sofralık) markasının Türk Patent Enstitüsü'nce (TPE) coğrafi işaretinin tescil edildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Üretim alanlarını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaların da sürdüğüne işaret eden Abaş, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sertifikalı fidan programı çerçevesinde her yıl 15-20 üreticiye destek veriyoruz" diye konuştu.

-"Fiyatlar arzu edilen seviyede değil"-

Mut Komisyoncular Birliği Başkanı Mehmet Ali Acar, ilçede "Aurora" ve "Ninfa" cinsi kayısı hasadına başlandığını, ancak satış fiyatlarının arzu edilen seviyede olmadığını söyledi.

Bunun da ilçedeki mikroklima etkisinde yetişen doğal renk, koku ve lezzete sahip Mut kayısısının rakibi olarak Akdeniz sahillerinde yetişen doğal renk, koku ve lezzete sahip olmayan bazı kayısılardan kaynaklandığını ifade eden Acar, "Biz Mut kayısısının uzaktan bile tanıyabilirken, tüccar kimi zaman bunun farkına varamayabiliyor" dedi.

Acar, ilçede yetişen diğer kayısı türlerinin de piyasaya sunulmasıyla fiyatların yükseleceği umudunu taşıdıklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: