Mux Switch nedir, ne işe yarar? MUX Switch performansı etkiler mi, FPS arttırır mı?

İki ayrı grafik kartı arasında geçiş yapılmasını sağladığı bilinen Mux Switch bileşeninin nasıl aktifleştirildiği ve ne gibi avantajları beraberinde getirdiği merak edilir. Bu bileşenin aktifleştirilmesi sayesinde devreye giren özellikler bilgisayarın performansını ve enerji tüketimini olumlu yönde etkiler. Dolayısıyla Mux Switch bileşeninin kullanıcılar tarafından araştırılan temel özellikleri ve bu çoklayıcının nasıl kullanıldığı hakkında detaylı bilgiler derlenmelidir.

Günümüzde özellikle oyuncu bilgisayarlarının donanımsal özellikleri arasında yer aldığı bilinen Mux Switch elektronik bir bileşendir. Bu bileşenin temel özelliği ise grafik kartları arasında geçiş yapılmasını mümkün hâle getirerek bilgisayarın daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamasıdır. Mux Switch aktifleştirme işleminin doğru bir şekilde yapılması için ise ilk olarak bilgisayarda bu bileşenin donanımsal olarak bulunup bulunmadığının incelenmesi gerekir.

Mux Switch nedir?

Analog anahtar veya çoklayıcı olarak da adlandırıldığı görülen Mux Switch elektronik bir bileşendir. Bu elektronik bileşenin temel kullanım amacı birden fazla giriş sinyalinin tek bir çıkış sinyaline yönlendirilmesidir. Mux Switch bileşeninin özellikle laptop bilgisayarlarda grafik kartları arasında geçiş yapmayı mümkün kılmasıyla yaygın olarak kullanıldığı söylenmelidir. Bu bağlamda “Mux Switch ne demek?” sorusu dizüstü bilgisayarlar için yanıtlanırken, incelenen elektronik bileşenin iki tür grafik işlem birimi olan dahili grafik kartı (iGPU) ile harici grafik kartı (dGPU) arasında geçiş yapılmasını sağladığı belirtilebilir.

Reklam
Reklam

Mux Switch ne işe yarar?

İki grafik kartı arasında geçiş yapmayı mümkün hâle getiren Mux Switch laptop bilgisayarlarda sıklıkla kullanılır. Bu bileşen sayesinde bilgisayarın daha yüksek performans sağlaması söz konusu olur. Mux Switch aktifleştirildiği zaman laptop bilgisayarlarda enerji verimliliğinin de artırılabildiği söylenir. Bu bağlamda Mux Switch bileşeninin bilgisayarın performansı üzerindeki etkileri kullanıcılar tarafından gündeme getirilen aşağıdaki sorularla ele alınabilir:

  • “Mux Switch performansı etkiler mi?” sorusunun yanıtı doğrudan “evet” şeklinde belirtilebilir. Bu bileşenin aktifleştirilmesi ile beraber yüksek grafik performansı gerektiren oyunlar oynandığında harici ekran kartı devreye girer. Yine yüksek grafik performansı ile çalışan uygulamalara giriş yapıldığında da Mux Switch devrede ise harici ekran kartı (dcPU) aktifleşir.
  • “Mux Switch FPS arttırır mı?” sorusu da bu bileşenin yüksek oyun performansı sunma özelliği doğrultusunda yanıtlanabilir. İncelenen elektronik bileşen sayesinde harici grafik kartının bütün gücü ekrana aktarıldığından ötürü oyunlarda daha yüksek kare hızları elde edilebildiği için FPS artmış olur.
  • “Mux Switch açılmalı mı?” diyenlere bu bileşen sayesinde daha az enerji tüketimi sağlandığı ve oyunlar ile uygulamalarda daha az gecikme sağlandığı hatırlatılmalıdır. Dolayısıyla hem daha kompakt bir tasarım hem de performans verimliliği sunan Mux Switch teknoloji tutkunları tarafından yaygın olarak tercih edilen bir bileşendir.
Reklam
Reklam

Mux Switch nasıl anlaşılır?

Bir bilgisayarda Mux Switch opsiyonunun olup olmadığının anlaşılması için cihazın donanımsal özelliklerinin incelenmesi yeterlidir. Buna ek olarak bilgisayarın denetim masası sekmesi üzerinden ekran yönetimi başlığına geçiş yapılarak cihazda Mux Switch aktifleştirme seçeneğinin mevcut olup olmadığı görülebilir. Donanımsal olarak Mux Switch bileşenine sahip olan bir bilgisayarda ekran yönetimi sekmesinden Mux anahtarı kullanılarak bu özelliğin aktifleştirilmesi mümkündür. Bunun yanı sıra “Mux Switch nasıl aktif edilir?” diyenlere bilgisayarın ya da oyun konsolunun çıkış bağlantısını ilgili bileşene bağlamaları ve bu bileşenin çıkışını da ekrana yönlendirmeleri gerektiği söylenebilir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: