Muz Üreticilerine Sertifikaları Verildi

MUZBİR tarafından yürütülen İyi Tarım Uygulamaları kapsamında sertifika almaya hak kazanan üreticilere sertifikaları verildi.

MUZBİR tarafından yürütülen İyi Tarım Uygulamaları kapsamında sertifika almaya hak kazanan üreticilere sertifikaları verildi.

Muz üretim ve pazarlamasında AB standartlarının yakalanması için MUZBİR'in 21 Mart 2010 tarihinde AB'ye sunduğu ve 400 proje arasından ilk 24'e girerek hibe almaya hak kazanan "Avrupa-Türkiye Muz Bağlantısı" projesinin sertifika töreni, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meclis Toplantı Salonunda yapıldı.

AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, törende yaptığı konuşmada, devlet olarak araştırmaya, iyi üretime ve yeniliklere çok ciddi anlamda kaynak aktardıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Önce eğitimden başladıklarını, daha sonra proje bazında destek verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Ama seçim zamanlarında kasabaları, köyleri dolaşırken vatandaşlarımızın destekleri bilmediğini gördük. Eski alışkanlıkları olan 'Üretsek de üretmesek de karşılıksız kaynak aktarılıyor' anlayışı vardı. Ama son 10 yılda bu durum ciddi anlamda değişti" dedi.

İktidarlarının ilk yıllarında üniversitelere araştırma için verdikleri kaynakların yüzde 90'ının geri geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Üniversitelerde araştırma ve buluş gibi bir anlayışımız üniversitelerde bile yoktu. Ama son 10 yılda Akdeniz Üniversitesi'ndeki gibi uzay üsleri bile kurulmaya başlandı. AB teşvikleriyle birçok proje köylerde de başladı" diye konuştu.

MUZBİR'in İyi Tarım Uygulamaları sertifika töreninin gelişimi gösteren önemli bir detay olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye'de muz üretiminde ciddi bir gelişim olmasına rağmen tüketimin ancak yüzde 50'si karşılanabiliyor. Bugün 400 bin ton tüketim varsa, 200 bini yerli üretim, gerisi ise ithal. Özellikle ithal muzun yerli muz karşısında tehdit oluşturmaması için ithalatta en çok vergiyi muza uyguluyoruz. Bu oran yüzde 149.5 ve eleştirilere rağmen devam ettiriyoruz. Daha fazla yatırım yapmalıyız ki iç tüketimi karşılayalım."

Reklam
Reklam

Eskiden sık sık ürünlerin sınırdan döndüğünü, ürünlerdeki kalıntı oranının sağlığı tehdit edecek kadar fazla olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Daha önce tarım ürünlerinde kullandığımız zararlı ürünlerde ciddi azalma var. Ama kontrol daha da artırılmalı. Hallerin birleştirilmesi, paketleme tesislerinin kurulması ve kaliteli ürün üretimiyle daha fazla ürün ihraç etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin ise Türkiye'nin çıtayı yükseltmek için kontrollü tarımı artırmak zorunda olduğunu söyledi.

İyi tarım uygulamasının insana, çevreye zarar vermeyen, tarladan sofraya kadar tüm süreci takip edilen ürün demek olduğunu dile getiren Erçin, projenin eylül ayında sona ereceğini, ama yeni projeler, yeni uygulamalar ile dünya entegrasyonunun devam etmesi gerektiğini kaydetti.

MUZBİR Başkanı Hüseyin Güney ise küçük ölçekli bir proje olmasına rağmen projeden çok etkili sonuç aldıklarını söyledi.

Törende konuşmaların ardından "iyi tarım uygulamaları sertifikası" almaya hak kazanan 36 üreticiye sertifikaları verildi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Mustafa Kurt

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz