Müzakereler zamanında başlayacak

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği'nin (AB) yönetim komisyonu, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin önceden belirlendiği gibi 3 Ekim'de başlayacağını hala ümit ettiğini bildirdi.

AB'nin büyümeden sorumlu komiseri Olli Rehn'nin sözcüsü Krisztina Nagy, yaptığı açıklamada "Yaz tatilinden önce Türkiye ile görüşmelerin takvimini belirleyen komisyon bunun üye ülkeler tarafından da kabul edildiğini umuyor" dedi.

Müzakerelere başlanması için Türkiye'nin önüne konulan şartları yerine getirdiğini söyleyen sözcü Krisztina Nagy, "Müzakerelerin başlaması için 2 ön şart vardı. Bunlar da yerine getirildi" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye yasal reformları gerçekleştirip yeni AB Gümrük Birliği Protokolü'nü kabul ederek bu şartları yerine getirmişti.

Bu ayın başlarında Fransa Başbakanı Dominique de Villepin müzakerelerin Ankara'nın AB üyesi Güney Kıbrıs'ı resmen tanımasına kadar ertelenmesini teklif etmişti.
AB büyükelçileri 31 Ağustos'ta bir araya gelerek konuyu ele alacak. AB dışişleri bakanları 1-2 Eylül tarihlerinde yapılacak gayri resmi bir toplantıda Türkiye'nin üyeliği ile ilgili görüşlerini bir kez daha seslendirme imkanını bulacak.