Müzakerelerin sonu net olmalı

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müzakerelerin sonundaki hedefin belirlenmesi noktasında bir netliğin olması gerektiğini belirterek, "Tam üyelik ile sonuçlanacak bir müzakerenin başlaması gerekir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell Fontelles ve beraberindeki heyetle Yeni Başbakanlık binasında bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Erdoğan ve Fontelles ortak bir basın toplantısı düzenledi. Fontelles, Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabul edilen ve büyük ihtimalle Genel Kurul'da da kabul edilecek olan taslak metinle ilgili olarak Ankara'da oldukların belirtti.

Reklam
Reklam

AB'nin son derece karmaşık bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Fontelles çifte meşruiyet esasına dayalı bir sistemin mevcut olduğunu, birinci bölümde devletlerin olduğunu ve bu devletlerin AB Komisyonu'nda temsil edildiklerini ifade etti. Fontelles, ikinci bölümde de vatandaşların olduğunu ve AP'nin de bu vatandaşların temsil edildiği yer olduğunu söyledi. AP'nin hukukçu bir yapıya sahip olmadığını dile getiren Fontelles, "AP müzakerelerin başlaması konusunda hukuki bir karar almıyor. Ama siyasi etkisi çok önemli. Müzakerelerin sonunda Türkiye'nin AB'ye katılıp katılmayacağı konusunda AP'nin alacağı karar büyük önem taşıyor" diye konuştu. AP raportörünün Türkiye ile ilgili hazırladığı raporun içinde çok değişik unsurlar içerdiğine dikkat çeken Fontelles, AP'de alınacak kararın AB Komisyonu'nda alınacak kararın da yolunu açacağına inandıklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan ise, görüşmede Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri ve son 2 yıl içinde özel olarak geceli gündüzlü, iktidarıyla muhalefetiyle sürdürdükleri çabaları değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. "17 Aralık Zirvesi'nde beklentimiz 2005'in ilk 6 ayında müzakerelerin başlatılması yönünde kararın çıkmasıdır. Bu müzakere sürecinin ne kadar olacağını konuşmak değil; ama hedefi belirlemek noktasında bir netliğin olması gerekir. Tam üyelik ile sonuçlanacak bir müzakerenin başlatılması gerekir" diye konuşan Erdoğan, bu ziyaret sırasında iki tarafın birbirini daha iyi anlama fırsatı bulduğunu dile getirdi. 6 Ekim'de açıklanan komisyon raporunda Türkiye ile müzakerelere başlanması yönünde açık ve net kararın olmasının, bu döneme bir netlik ve güç kattığına işaret eden Erdoğan, benzer yönde bir tavsiyenin AP raportörü Camile Earlings'in raporunda da yer alacağını ümit ettiklerini belirtti. Erdoğan, "Bu ziyaretin 17 Aralık açısından bir kırılma noktasına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Açıklamaların ardından Fontelles basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Rum kesiminin tanınması AB açısından önemli. AB'nin bu tanımadan anladığı nedir? Nasıl bir zamanlama öngörülüyor?" sorusu üzerine Fontelles, Güney Kıbrıs'ın tanınması ile ilgili ifadenin raporda çok net olduğunu belirterek, bu ifadenin 'eğer bir taraf başka bir tarafla müzakerelere başlarsa karşı tarafı da kabul eder' şeklinde olduğunu ifade etti. Raporda tanımanın ne zaman olacağının belirtilmediğini ifade eden Fontelles, bu konunun müzakere süreci içinde belirlenebileceğini söyledi. "KKTC'ye yönelik taahhütler konusunda bir gelişme olacak mı?" sorusuna ise Fontelles, "AP olarak biz Avrupa Komisyonu'nda Kuzey Kıbrıs'a verilecek mali yardımların üzerindeki blokajın kaldırılması için her türlü çabayı sarf ediyoruz" karşılığını verdi.

"AB Türkiye'nin önüne yeni kriterler koyuyor. Samimiyet AB açısından ne ölçüde önemli bir değerdir?" sorusu üzerine ise Fontelles, raporun içeriğinin gayet açık olduğunu belirterek, bu konuda herkesin aynı fikirde olamayabileceğini kaydetti. Fontelles, iki tarafın da belli bir anlaşmaya varabilmeleri için desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Fontelles, Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin elastiki ve içine hiçbir şey konulamayan kriterler olmadığına dikkat çekerek, müzakereler devam ederken de uygulamaların yakın takibinin gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam