''Müzakerelerin yeniden başlaması dönüm noktası''

Annapolis - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, İsrail ile Filistin arasında barış müzakerelerinin yeniden başlamasının kritik bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Annapolis kentinde ABD'nin ağırladığı Orta Doğu zirvesinde Türkiye'yi temsil eden Babacan, zirvenin üçüncü ve son oturumunda yaptığı konuşmada, Başkan Bush tarafından toplantının açılışında okunan ortak anlayış belgesine değinerek, bunun çok önemli bir adım olduğunu söyledi ve belgeyi, barış yönündeki çabalarda "kritik bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

Reklam
Reklam

"Barış görüşmelerinin yeniden başlaması tarihi bir kazanımdır" diye konuşan Babacan, tarafların bütün temel konuların müzakerelerde ele alınması yönündeki kararlılığının memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Babacan ayrıca, bu sürecin işleyişini takip edecek mekanizma çerçevesinde bir takvim oluşturulmasını da memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Filistin meselesinin, Orta Doğu'daki bütün problemlerin merkezi olduğuna işaret eden Babacan, bu çerçevede umutsuzluk, nefret ve kötümserliğin bölgeye hakim olduğu bir iklimin ortaya çıktığını ve bu iklimin aşırılıkların beslenmesine elverişli ortam yarattığını söyledi.

Babacan, Orta Doğu barış sürecindeki amacı, "tanınmış ve güvenli sınırlar içinde iki demokratik devletin yan yana yaşaması" olarak özetledi. Ali Babacan, "bugün, yeni bir sürecin başlangıcına tanıklık ediyoruz. Hepimiz umutluyuz. Ancak Annapolis konferansını takip eden dönem hayati ve çok hassas olacak. Barışa giden yolu tıkamaya yönelik zorluklar ve çabalar olacak. Barışın siyasi diyalog yoluyla kazanılabileceğini kanıtlamaktan hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz. Bu çerçevede bütün tarafların, gerginliği artırıcı tek taraflı adımları atmaktan kaçınması gerek" dedi.

Reklam
Reklam

-"Ağırlamaya hazırız"-
Annapolis konferansının, bir "fırsat penceresi" yarattığını belirten Babacan, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

Babacan, uluslararası toplumun, barış çabalarını destekleme yönündeki istek ve kararlılığını açık bir biçimde sergilediğini belirterek, sorumluluğun burada bitmemesi, uygulama sürecinin takip edilmesi gerektiğini kaydetti. Bu çerçevede Annapolis'i takip eden toplantıların yapılmasının yararlı olacağını belirten Babacan, "bir kez daha Türkiye'nin, barış sürecine, gelecek toplantıları ağırlamak da dahil olmak üzere aktif bir şekilde katkıyı sürdürmeye hazır olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

Barışın ancak kapsamlı olursa hayatta kalabileceğini belirten Babacan, barış sürecinin, Golan tepelerinin konumunu da içerecek şekilde Suriye ve Lübnan ayaklarının da çözüme ulaştırılmasının önemli olduğunu söyledi. Orta Doğu'nun her bakımdan geniş bir potansiyel sunduğunu belirten Babacan, bütün halkların iyiliği yönünde tüm kaynakların kullanılmasını istedi. Babacan, "eğer barış üstün gelirse, bölgenin halkları birlikte yaşayacak, çalışacak ve birlikte refaha ulaşacak. Bu süreç başarıya ulaşmalı. Başarısızlık durumunda sadece aşırılar ve barış karşıtları kazanacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

AA