Müzeler bir toplumun belleğidir

Türkiye’nin dördüncü, Mersin’in ise ilk deniz müzesi görkemli bir açılış ile vatandaşın hizmetine açıldı.

Türkiye’nin dördüncü, Mersin’in ise ilk deniz müzesi görkemli bir açılış ile vatandaşın hizmetine açıldı.

Açılışa Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve eşi Ayşe Güzeloğlu, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güner, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan ile çok sayıda askeri ve sivil devlet erkânının temsilcileri katıldı.

MERSİN’İN BİZİM İÇİN AYRI BİR YERİ VAR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit’in kutlama mesajının okunmasıyla devam etti. Daha sonra açılış konuşmasını gerçekleştiren Güner, deniz müzeciliği tarihi hakkında bilgi verdi. Mersin’in Türk denizciliği bakımından çok önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizen Güner, “Antik limanlara ev sahipliği yapan, birçok kültürü barındırıp Doğu Akdeniz deniz ticaretinde hassas bir öneme sahip olan Mersin, eşsiz doğası ve köklü geçmişi ile yeni kurulan Cumhuriyet’in de göz bebeği olmuştur. Eski çağlardan beri deniz ve denizcilikle yakın münasebeti olan bu güzide kentimizin, biz deniz kuvvetleri mensupları için ayrı bir yeri vardır” dedi.

Reklam
Reklam

MÜZE; DENİZCİLİK İLE İLGİLİ ÇOK ZENGİN BİR DONANIMA SAHİP
Mersin Deniz Müzesi’nin yapısı ile ilgili bilgiler veren Güner, müzede; deniz tarihimizle ilgili eser ve objelerin sergileneceği Barboros Ana Sergi Salonu; Preveze Deniz Zaferi, Mahmudiye Kalyonu ve Kırım Harbi, Nusret Mayın Gemisi, Şanlı Yavuz ve Alemdar gemileri ile Cumhuriyet Donanması’nın anlatılacağı İnteraktif Nusret Salonu; sanat galerisi olarak hizmet verecek olan Şehit Teğmen Caner Gönyeli Salonu; geçici sergi salonu olarak kullanılacak olan Ertuğrul Salonu; Maket atölyesi olarak hizmet verecek olan Dumlupınar Salonu; resim atölyesi olarak hizmet verecek olan Hamidiye Salonu; çocuklar ve deniz izcilerine denizcilik konularında eğitimlerin verileceği Cezayirli Gazi Hasan Paşa Salonu; Deniz kuvvetleri ve diğer deniz konularına ilişkin kitap ve belgelerin yer alacağı Pirireis Kütüphanesi ile Müze binasının doğu cephesinde çeşitli objeler ile düzenlenmiş bulunan bir de Açık Sergi alanının mevcut olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle devam eden tören, daha sonra Vali Güzeloğlu müze şeref defterini imzalamasıyla devam etti. Geleneksel uğur parası da veren Valimiz, daha sonra şeref defterine şu ifadeleri yazdı:

Reklam
Reklam

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ’NİN GELİŞİMİ GÖRSEL OLARAK YANSITILACAKTIR
“Ulu Önder Atatürk’ün ‘Denizciliği Türk’ün büyük ülküsü yapmak’ hedefinden hareketle denizciliği tanıtmak, sevdirmek ve yaygınlaştırmak amacı doğrultusunda açılan Mersin Deniz müzesi, Türk deniz tarihi ve kültürünü aşılamasının yanı sıra Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın teknik anlamda dönemsel gelişiminin görsel olarak yansıtılmasını da sağlayacaktır. Mersin Deniz Müzesi, sahip olduğu kültür varlıkları ve koleksiyonlarını sergilemesinin yanı sıra bir araştırma ve kültür merkezi konumundadır. Kültür tarihi açısından çok değerli eserlere sahip olan Deniz Müzesi, gelecek kuşaklara da bu zenginliği sunmayı amaç edinen bir kurum olup çağdaş bir müzecilik anlayışı ile Türk Denizcilik Tarihi’nin günümüzde ve gelecekte yaşatılmasını hedeflemektedir. Bir liman ve deniz kenti olan Mersin’de denizciliğin daha da gelişmesine yol açacak Deniz Müzesi, denizciliğin tanıtılıp yaygınlaştırılması, genç neslin denizciliği sevmesi, benimsemesi ve denizciliğe teşvik edilmesi amacı ile denizcilik kültürünü geliştirecek, geçmişimizi gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarmada büyük rol oynayacaktır.

Reklam
Reklam

MÜZELER, BİR TOPLUMUN BELLEĞİDİR
Müzeler bir toplumun belleğidir. Bu bağlamda, Mersin’e bir müze kazandırmaktan duyduğum mutluluk ve onur ile öncelikle Mersin ve daha sonra ülkemiz genelinde tarih bilincinin uyandırılmasında etkili olan müzelerin arttırılmasını gönülden destekliyor, Mersin Deniz Müzesi’nin halkımız için hayırlı olmasını diliyorum.” Daha sonra müzeyi gezen Sayın Valimiz ve beraberindekiler, müze yetkililerinden eserler hakkında bilgi aldı. Son olarak, ziyaretçi defterini de imzalayan Valimiz, burada açılış pastasını kesti. Tören, kokteyl ile sona erdi.
Fotoğraf: Çiğdem Yurdagel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz