Müzik Ve Kemoterapi Bir Arada

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı ile Düş Bahçesi Sanat Merkezi Üyeleri onkoloji...

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı ile Düş Bahçesi Sanat Merkezi Üyeleri onkoloji hastaları için canlı müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Mustafa Samur Tıbbi Onkoloji Kemoterapi Merkezi’nde yapılan konserde hastalar kemoterapi alırken canlı müzik dinledi.

Projenin amacının kemoterapi gören hastalara manevi destek olduğunu kaydeden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Mustafa Samur Tıbbi Onkoloji Kemoterapi Merkezi Müzik Terapisti Levent Yeğenoğlu, “Amaç hastaların kemoterapi için ilk geldiklerinde yaşadıkları ciddi endişe ve stresi olabildiğince en aza indirmek ve bu sürecin hastalar için olabildiğince rahat geçmesini sağlamaya çalışmaktır” dedi. Hastalıkların tedavisinde tedavi kadar hastanın yaşam kalitesi ve sosyal yaşamının bozulmadan devam edebilmesinin de önemli olduğunu kaydeden Yeğenoğlu şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

“Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve Tıbbi Onkoloji bölümümüzün 2 yıldır yürüttüğü müzik terapi projesi ile bir kez daha bilimdeki en son gelişmeleri ne kadar yakından izlediği, Türkiye’de ve bir çok ülkedeki üniversite ve hastanelere örnek teşkil ettiği görülmüştür. Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan akademik çalışmalarda müzik terapinin hastalarda ağrı, bulantı, kusma, anksiyete gibi etkilere olumlu yönde etkide bulunduğu ve ayrıca halsizlikte azalma, hayat kalitesinde artma, hastaların sistolik ve diyostolik kan basıncının düşmesinde, solunun ve kalp hızının azalmasında olumlu etkiler yaptığı yayınlanmıştır.”

Müzikle hastaların yaşam kalitesini yükseltmeye çalıştıklarını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Bozcuk da kemoterapi gören hastaların zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Bu dönemde hastaların yaşamlarına sanatla güzellik katmak istediklerini kaydeden Prof. Dr. Bozcuk “Şu anda hastalarımız kemoterapi alırken müzik dinliyorlar, ona eşlik ediyorlar, şarkı söylüyorlar. Bizim görmek istediğimiz görüntü de bu. Biliyoruz ki yaşamlarına enerji ve sıcaklık getiriyor. Bilimsel olarak da daha önce yaptığımız çalışmalarda gösterdik. Hastaların yaşam kalitesini müziğin olumlu etkilediğini biliyoruz. Dört yüz, beş yüz yıl öncesinde bizim kültürümüzde müzikle tedavi zaten vardı. Zaten bilineni modern tıbba tekrar bir kere tanıtıyoruz” dedi. 2,5 yıldır sanat terapisini hastaları yaşam kalitesine destek olmak için yoğun şekilde uyguladıklarını söyleyen Prof. Dr. Bozcuk sadece müzikle değil, hastalara resim ve cam sanatını da öğrettiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Düş Bahçesi Sanat Merkezi üyeleri söyledikleri Türk sanat müziği parçalarıyla onkoloji hastalarına keyifli dakikalar yaşatırken hastalar da onlara eşlik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: