'Müzik yayın saati' genelgesi çok tartışılmıştı! Türkiye Barolar Birliği (TBB) dava açtı

Koronavirüs salgını döneminde yürürlüğe giren müzik yayın saatinin 00.00'da sonlanmasına ilişkin genelge tartışmalara yol açmıştı. Müzik yayın saati geçtiğimiz günlerde yeni bir genelgeyle saat 01:00'e taşındı. Kısıtlamanın devam etmesi ve yasağın bir saat ertelenmesi tartışmaların yeniden alevlenmesine yol açarken genelge Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından yargıya taşındı.

Müzik yayın saati İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle 01.00 olarak belirlendi. Türkiye Barolar Birliği (TBB), tartışmalara yol açan genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı. TBB, konuyla ilgili açıklamasında İçişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin herhangi bir sorumluluğu, görev ve yetkisi bulunmadığını savundu. Genelge özellikle müzik sektöründekiler tarafından büyük tepkilere yol açmıştı.

"GENELGE YÜRÜRLÜKTE KALDIĞI SÜRECE SANATIN VE SANATÇININ KORUNMASI İLKESİ ZEDELENECEK"

TBB'den yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığınca 10 Mayıs'ta valiliklere genelge gönderildiği ve daha önce 00.00 olarak belirlenen müzik yayın saatinin 01.00 şeklinde değiştirildiği anımsatıldı.

Reklam
Reklam

Müzik yayını saatlerine sınırlamanın Kovid-19 tedbirleri kapsamında uygulanmaya başlandığı belirtilen açıklamada, son yayımlanan genelge tarihinde koronavirüs önlemlerinin ortadan kalktığı kaydedildi.

Bu yönüyle genelgenin amaç yönünden hukuka aykırı olduğunun kabul edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlgili yasal düzenlemeler çerçevesinde, müzik saatlerinin belirlenmesi konusunda yetkili kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olup, davalı Bakanlığın konuya ilişkin herhangi bir sorumluluğu, görev ve yetkisi bulunmamaktadır. İptali istenen genelge yürürlükte kaldığı sürece, kamu yararı ile bireylere anayasal hak olarak verilen bilim ve sanat hürriyeti, sanatın ve sanatçının korunması ilkesi zedelenecektir."

BAKAN ERSOY: BÜTÜN KESİMLERİN GÖZÜYLE BAKMAMIZ LAZIM

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Tamamen normalleşme taraftarıyım ama ihtiyaçlara bütün kesimlerin gözüyle bakmamız lazım." demiş ve şöyle eklemişti:

Reklam
Reklam

"Olaya sadece pandemi olarak değil ses kirliliği olarak da bakmamız lazım. Gürültü kirliliği üzerine çalışıyoruz. Herkesin mutlu olduğu ortak akılla çözelim istiyoruz. Birkaç haftaya çözeriz."

Bakan Ersoy ayrıca "yaşam tarzına müdahale" eleştirilerini de sinsice bulduğunu ve bunun siyaset yapılacak bir konu olmaması gerektiğini belirtti.

(AA)

Anahtar Kelimeler: