Müzikle tedavi

BURSA (İHA) - Bursa'da kanser hastaları ve yakınlarının kurduğu Uludağ Onkoloji ve Dayanışma Derneği'nin (ONKO-DAY) moral gecesinde 600 kişiye müzikle tedavi uygulandı.

Türk Musikisi'ni Araştırma ve Tanıtma Grubu (TÜMATA) Orkestrası, Almira Otel'de sahnede yere uzanan biri bayan 3 gönüllünün salondakilerle birlikte gevşemelerini, ağrı ve üzüntülerinden kurtularak rahatlamalarını sağladı. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Müziği'ni Araştırma ve Tanıtma Birimi Başkanı Yard. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç ile otantik giysiler içindeki orkestra elemanları, opuz, rebap, dombra, ney, ağız kopuzu, koçgarca, masar, kıl kopuz, bağlama, morinhur, neşir, ud gibi enstrümanlar kullanarak ilginç bir gösteri sundu. Müzikle terapi konusunda zaman zaman izleyicilere çeşitli bilgiler veren Güvenç, Anadolu'da Selçuklular döneminde de çeşitli şifa kurumlarında müzikle tedavinin uygulandığını söyledi. Artık Türk musikisi makamlarının müzikle tedavi amacıyla Avrupa'da araştırma konusu haline geldiğine dikkat çeken Güvenç, "Yoğun bakımdaki hastalarda dahi müzikle tedavinin olumlu etkileri görüldü" dedi.

Reklam
Reklam

Yaşar Güveç'in tar, Mustafa Buyurgan'ın dombra, Sedat Solakoğlu'nun ribap ve dombra, Almanya'dan Jurgen Soyehorst'un ud, Leyla Leonidorçi'nin rebap, Azize Güvenç'in rebap ve şan, Gülten Urallı'nın şan, ritim enstrüman ve ağız kopuzu, İspanya'dan Rabia Roletto'nun rebap, İsviçre'den Aurra Vallerema'nın rebap, Rafet Başar'ın ney icra ettiği gösterinin müzikle terapi uygulamasında sahneye 3 gönüllü davet edildi. Gönüllüler sahnede yere uzanırken izleyiciler de bulundukları yerde gözlerini kapattı.

Rahmi Oruç Güvenç ve kendisine eşlik eden sanatçı, doğaçlama olarak Türk musikisi makamlarını seslendirirken, müzik terapiye su sesi de ilave edildi. Otantik giysiler içindeki sanatçı, sahneye çıkarılan kova içindeki suları dökerek dinlendirici müziğe su sesinin şırıltılarını kattı. Gösteri sonunda gönüllüler ve izleyiciler, kendilerini daha rahat hissettiklerini söyledi.

HANGİ MAKAM, HANGİ HASTALIĞA Müzikle tedavi gösterisine katılan izleyicilere dağıtılan yazılarda hangi makamın hangi hastalığa iyi geldiği şu şekilde belirtildi:

Reklam
Reklam

Nihavent makamı: Kuluç, bel ağrısı, tansiyon rahatsızlıkları.
Rast makamı: Neşe ve iç huzuru verir, spazm çözücü özelliğiyle spastik ve otistiklere, felçlilere iyi gelir.
Rehavi makamı: Baş ağrıları, burun kanamalarına iyi gelir.
Hüseyni makamı: Kalp, karaciğer ve mide için faydalıdır.
Hicaz makamı: Soğuk algınlığına, böbreklere faydalıdır.
Pentatonik melodiler: Kendine güven ve kararlılık verir, çocuklara dinletilmesi tavsiye edilir.
Acemaşıran makamı: İlham verir, ağrıları giderir, gevşemeye yardımcı olur.
Uşşak makamı: Kalbe iyi gelir, uyku ve istirahata faydalıdır.
Segah makamı: Beyin nöronlarına etkilidir, şişmanlık ve kas rahatsızlıklarına faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Saba makamı: Cesaret, kuvvet ve rahatlık verir.
Buselik makamı: Tansiyona iyi gelir.
İsfahan makamı: Ateşli hastalıklarda koruyucu özelliği vardır.
Neva makamı: Üzüntüyü giderir, böbreklere iyi gelir. Gönül yaralarını giderir.