Muzır Kuruluna kapaklı cevap

Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun Yumuşak Makine kitabı için verdiği rapor Sel Yayıncılık tarafından kitabın yeni basımında arka kapağa tanıtım yazısı olarak kondu.

Ocak ayında Sel Yayıncılık tarafından Süha Sertabiboğlu çevirisiyle yayınlanmaya başlayan William S. Burroughs’un ‘Cut-up’ üçlemesinin ilk kitabı olan Yumuşak Makine için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmaya başlatılmıştı.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, dava açılabilmesi için Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’ndan bilirkişi raporu istenmiş ve kurul hazırladığı raporda kitabın Türk toplumunun ahlak yapısına uymadığını belirterek cezalandırılmasını istemişti.

Sel Yayıncılık, Muzır Kurulu’nun kitabı bir edebiyat eleştirmen gibi çözümleyerek hazırladığı raporu “Biz daha iyisini yazamazdık” diyerek kitabın yeni basımında arka kapağa tanıtım yazısı olarak kullandı.

Reklam
Reklam

Türk yayıncılık tarihinde ilk kez bir kurulun kitabın yasaklanmasını isteyen raporu arka kapak yazısı olarak kullanılmış oldu.

EDEBİYAT ELEŞTİRMENİ GİBİ

Yayınevinden yapılan açıklamada konuyla ilgili şu açıklama yapılıyor: “Yayınevi olarak daha evvel de bazı kitaplarımız hakkında dava açıldığında Muzır Kurul, kitaplarımızı halkın ar ve haya duygusunu incitici bulmuştu. Yumuşak Makine için de aynı şeyleri tekrarlıyor ama bu yeni raporunda şimdiye kadar yapmadığı bir şeyi yapıp kitabı sözüm ona edebi açıdan değerlendirmeye kalkıyor. Biz bunu son derece tehlikeli bir gelişme olarak görüyoruz.”
İŞTE KURULUN KAPAK YAZISI

“İnceleme bölümünde de belirtildiği gibi yazar hiçbir değer sistemini dikkate almayan, disiplinsiz anti sosyal bir seks bağımlısı tipi ile şahsiyetleştirdiği ‘Yumuşak Makine’ isimli kitapta bir konu bütünlüğü olmadığı, gelişigüzel kaleme alınarak anlatım bütünlüğüne de riayet edilmediği, genelde argo ve amiyane tabirlerle kopuk anlatım tarzının benimsendiği, özellikle erkek erkeğe cinsel ilişkilerin zaman ve yer tasvirleriyle ar ve hayâ duygularını rencide edecek ölçüde anlatıldığı, zaman zaman tarihi mitolojik unsurların yaşam tarzlarından örnekler vererek kişisel ve objektif olmayan gerçek dışı yorumlarda bulunduğu anlaşılmaktadır. Mezkûr kitabın bu haliyle edebi eser niteliği taşımadığı, okuyucu haznesine ilave katkısının olmayacağı, kriminolojik açıdan da kitapta, insanın bayağı, adi, zayıf yönlerinin işlenmesinin okuyucu üzerinde suça izin verici tavırları geliştirmektedir.”
YAYINEVİNDEN KAPAKTA TEK CÜMLELİK CEVAP

Reklam
Reklam

Yayınevi Notu: “Zaten William Burroughs, yerleşik edebiyat kalıplarını reddederek tam da bunu yapmaya çalışıyor.”