Myomektomi hangi durumlarda önerilir, gebeliğe etkisi nedir?

Myomektomi üreme yıllarında oluşan rahimdeki iyi huylu (kanser olmayan) kitlelerin yani myomların çıkarıldığı cerrahi bir işlemdir. İşlem esnasında cerrahın amacı myomları alarak rahmi yeniden düzenlemektir.

Tüm rahmin alındığı histerektominin tersine myomektomi sadece myomların alınması ve rahmin bırakılması esasına dayanır. Deneyimli bir cerrahın ellerinde myomektomi son derece güvenli ve etkili bir yöntemdir.

Peki neden yapılır? Gebelik dönemine etkisi, riskleri ve daha fazlası için Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, tüm soruların yanıtlarını bizler için paylaştı.

NEDEN YAPILIR?

Doktorunuz problem yaratan myomlarda yani normal aktivitelerinize müdahale eden veya zayıflatan durumlarda myomektomi önerebilir;

Reklam
Reklam

  • Çocuk yapma planınız varsa
  • Myomlarınız infertiliteye sebep oluyorsa
  • Rahminizin alınmasını istemiyorsanız

BAŞARILI BİR HAMİLELİK ŞANSINIZI ARTTIRMAK İÇİN

Myomların tam olarak nasıl infertiliteye etkisi olduğu veya hamilelikle ilişkisi henüz net değildir. Myomu olan birçok kadın hamile kalmakta zorluk yaşamazlar.

Ancak sizde myom varsa ve hamile kalamıyorsanız veya birçok kez düşük yaptıysanız, doktorunuz sizi diğer potansiyel problemler konusunda dikkatlice değerlendirdikten sonra myomlar için bir tedavi düşünebilir. Submukozal myomların rahim boşluğunu bozduğu, infertiliteye sebep olduğu ve alınması gerektiği konusunda kanıtlar mevcuttur.


Ancak rahim duvarının içinde gelişen veya rahmin dışına doğru şişkinlik yapan intramural (duvar içi myomlar) ve subserosal (rahim dışına doğru büyüyen) myomlar konusunda ne yapmak gerektiği daha az nettir.

Myomektomi sonrası birçok kadın hamile kalabilir. Yine de, operasyon sonrası bildirilen doğurganlık oranları geniş bir şekilde değişkenlik gösterir. Yapılan birçok çalışmaya göre myomektomi sonrası gebe kalmaya çalışan kadınların çoğu başarılı olur.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Fatih Şendağ
Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı

www.fatihsendag.com
Facebook: @profdrfatihsendag
Instagram: @prof.dr.fatihsendag
YouTube-Prof. Dr. Fatih Şendağ