Nagy: "Tüm koşullar yerine getirildi"

BRÜKSEL (İHA) - Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinin başlaması için tüm koşulları yerine getirdiğini belirten AB Komisyonu, "Ankara'nın, müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim'den önce Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanımak gibi bir mecburiyeti olmadığını, ancak Gümrük Birliği'ne tam saygı göstermesinin beklendiğini" bildirdi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Kriztina Nagy, konuya ilişkin açıklamasında, komisyon açısından Ankara Antlaşması Ek Protokolü'nün ve Gümrük Birliği'nin tam uygulanmasının önem taşıdığını belirtti. AB Komisyonu Sözcüsü Françoise Le Bail, komisyonun Türkiye konusundaki tavrında hiçbir değişiklik olmadığını belirterek, Ankara'nın, tam üyelik müzakerelerinin başlaması için 25 AB üyesi tarafından belirlenen koşulları yerine getirdiğini tekrarladı. Le Bail'den sonra söz alan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Kriztina Nagy, komisyon açısından, "Ankara Antlaşması Ek Protokolü'nün ve Gümrük Birliği'nin tam uygulanmasının önem taşıdığını" söyledi. Bu konuda çok fazla bilgi veremeyeceğini ifade eden Nagy, "İmzalanan protokolün uygulanması önemlidir" dedi.

Reklam
Reklam

AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarından oluşan AB Konseyi, geçen 17 Aralık'taki zirvesinde, Türkiye'nin belirli koşulları yerine getirmesi halinde müzakerelerin 3 Ekim'de başlamasını kararlaştırmıştı. Bu koşulları yerine getiren Ankara, bu çerçevede, Gümrük Birliği'nin AB'ye yeni katılan 10 üyeyi de kapsaması için Ankara Antlaşması'nın Ek Protokolü'nü 29 Temmuz'da imzalamıştı. Türkiye, ek bir deklarasyonla, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını belirtmişti.