Nahçıvan Başkonsolosu Enginar, üniversiteli gençlere ülkesini anlattı

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Başkonsolosu Ayhan Enginar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Birimi’nin düzenlendiği “Kafkaslarda Bir...

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Başkonsolosu Ayhan Enginar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Birimi’nin düzenlendiği “Kafkaslarda Bir Türk Yurdu: Nahçıvan” konulu konferans verdi.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki konferans öncesinde Başkonsolos Ayhan Enginar, Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Mennan ile birlikte OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan’ı ziyaret etti. Ziyaretin ardından salona geçen Samsunlu Başkonsolos Enginar, katılımcılara Nahçıvan’ı anlattı.
3 bin 500 yıllık tarihe sahip Nahçıvan’ın Anadolu Türklerinin bağlantısının geçiş yolunu sağlayan bir bölge olduğunu hatırlattı. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri’nin çöküşünü izleyen dönemde Türkiye’nin Nahçıvan’a protokolle kardeşlik elini uzattığını dile getiren Enginar, “Bizim ‘Hasret Köprüsü’, Nahçıvanlıların ise ‘Ümit Köprüsü’ dedikleri köprü böyle açılmıştır. Köprünün açıldığı tarih bir bayramdır. Etrafı Ermenistan, İran ve Türkiye’yle çevrili olan Nahçıvan için o dönem Türkiye üzerinden dünyaya bağlandıkları bir dönem olmuştur.”
Nahçıvan’ın ekonomisi, dış ticareti, turizmi, eğitimi, bilimi ve kültürü gibi konulara da değinen Başkonsolos Ayhan Enginar, “Nahçıvan küçük bir ülke olmasına rağmen 35 ülkeyle ticaret yapmaktadır. Tarımsal altyapısı güçlüdür. Bir numaralı ticaret ortağı Türkiye’dir. Ülkede 2 üniversite bulunmaktadır. 20 kadar üniversiteyle protokolleri var. Devlet üniversitesinde 200 kadar Türk öğrenci öğrenim görmektedir. Türkiye’de de 300 kadar Nahçıvanlı öğrenci vardır. Nahçıvan, resim, müzik ve güzel sanatlara oldukça ilgi duyan bir ülkedir. Ülkede Haydar Aliyev tarafından yaptırılmış olan görkemli bir kültür sarayı bulunmaktadır. 30 kadar küçük müzik okulu ve 20 kadar müze vardır. Nahçıvan şehri içinde Nuh’un türbesi de bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Enginar’a Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Mennan günün anısına plaket verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz