Nakil Yapılan Rahime Embriyo Yerleştirilecek, Tıp Dünyasında Heyecan Dorukta

Dünyanın, kadavradan yapılan ilk rahim naklinde sona yaklaşıldı. Rahim nakli yapılan Derya Sert’e, daha önceden...

Dünyanın, kadavradan yapılan ilk rahim naklinde sona yaklaşıldı. Rahim nakli yapılan Derya Sert’e, daha önceden dondurulan embriyolar, eylülde tüp bebek yöntemiyle nakledilecek. Hamileliğin gerçekleşmesi durumunda bu nakil üzerinde çalışan ABD, İsveç ve Japon doktorlar da rahim nakli yapacak.

Yaptığı nakillerle adından sıkça sözettiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, tıp literatürüne geçmeye hazırlanıyor. Bir yıl önce dünyada ilk kez kadavradan rahim nakli yapılan 22 yaşındaki Derya Sert’e, eylülde daha önceden dondurulan embriyolar tüp bebek yöntemiyle nakledilecek. Gebelik gerçekleşirse genç kadın, başkasının rahmiyle annelik sevinci yaşayıp tıp tarihine geçecek.

Reklam
Reklam

Tüp bebek işlemi yaklaştıkça dünyanın gözü de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne çevrildi. Gebelik başarılı olursa, rahim nakli üzerine çalışan ABD'li, İsveçli ve Japon doktorlar da rahim nakli yapacak. Embriyo transfer işlemine en erken eylülde başlanacağını bildiren Akdeniz Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münire Erman Akar, hastanın ilaç dozlarının azaltılmaya başlandığını söyledi.

İlaç dozlarının en az seviyeye inmesinin ardından, embriyo transfer işlemine başlayacaklarını ifade eden Akar, “Elimizde 3’erli ve 2’li gruplar halinde dondurulmuş 8 tane iyi kalitede embriyo var. Çoğul gebelik olmaması için aynı anda birden fazla ebriyo nakli yapmayacağız. İlk denemede başarısız olunursa 2’şer ay arayla diğer embriyolar kullanılacak. Çözünme işleminden sonra embriyo kalitesinin iyi olmadığı gözlemlenirse taze embriyo nakli tercih edilecek.” ifadelerini kullandı.

Gebelik gerçekleşirse bir yıl sonra bebeğin dünyaya gelebileceğini kaydeden Akar, bu tür hastalarda gebelik döneminde tansiyon, erken doğum riski ve anne karnında büyüme geriliği gibi sorunlar yaşanabildiğine dikkat çekti. Bu nedenle gebeliği erken sonlandırabileceklerini belirten Akar, “Gebelik gerçekleşirse, bebek 33 veya 34’üncü haftalarda sezaryenle alınacak. Hasta gebelik sürecini hastanede kontrol altında geçirecek. Doğumdan sonra ise rahim geri alınacak. Rahim orda kaldığı sürece hasta ilaç kullanmak zorunda. Bu ilaçlar, ilerleyen yıllarda kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Gereksiz bir risk oluşturacağı için gebelikten sonra nakledilen rahim alınacak.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dünyanın gözünün, Türkiye’de yapılan rahim naklinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Akar, şunları söyledi: “Rahim nakli üzerine çalışma yapan ABD’li, İsveçli ve Japon ekipler, gebeliğin gerçekleşmesini bekliyor. İsveç ekibi, daha önce sıçan ve koyundan rahim nakliyle gebelik ve doğum işlemini gerçekleştirmişti. Son olarak Japon doktorlar da maymundan maymuna rahim nakli yapıp gebeliği sağladı. Şimdi bütün ekipler rahim nakli olan ilk kişinin gebe kalmasını bekliyor. Gebelik gerçekleşirse ABD’li, İsveçli ve Japon ekipler de rahim nakli yapacak. Türkiye’den bir ekip de rahim nakli yapmak için bizi bekliyor.”

10 ANNE, KIZLARINA RAHİM VERMEK İSTEDİ

Rahim naklinin, doğuştan rahmi olmayan binlerce kadına umut olduğunu belirten Akar, çok sayıda hastanın rahim nakli olmak için kendilerine başvurduğunu söyledi. Türkiye’den 10 annenin de kızlarına rahimlerini bağışlamak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurduğunu ifade eden Akar, bu nakillerin yapılıp yapılamayacağı ilk naklin başarısına bağlı olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: