Nakit avansa hücum

Kullanımının rahat olması ve son dönemde kampanyalarla maliyetin düşmesi kredi kartlarında nakit avansı patlattı.

Bankaların kıyasıya rekabet içerisinde olduğu kredi kartından kullanılan krediler, ihtiyaç kredisini neredeyse ikiye katladı. Bankalararası Kart Merkezi ve Merkez Bankasıverilerine göre Ağustos 2011-Mart 2012 tarihleri arasındaki 8 aylık dönemde, kredi kartından çekilen nakit avans tutarı 17 milyar 72 milyon liraya ulaşırken, bu süreçte kullanılan ihtiyaç kredisi ise 9 milyar 113 milyon lira oldu. Özellikle kısa vadede bireysel krediden ucuz hale gelen ve kullanımı ihtiyaç kredisine göre çok daha kolay olan nakit avans tutarı 2011’de yüzde 25 artarak 24.8 milyar lira olmuştu. Bu yılın ilk çeyreğinde de nakit avans tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 artarak 6 milyar 448 milyon liraya çıktı. 2011 sonundan bu yana bankaların ihtiyaç kredileri yüzde 4,6 artarken, bu dönemde kredi kartı alacakları yüzde 8,3 arttı. Son 8 ayda ihtiyaç kredileri yüzde 11,1 artarken, kredi kartı alacakları ise yüzde 17 yükseldi.

Reklam
Reklam

Maliyet avantajı

Enflasyona odaklanan Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırarak, kredilerdeki büyümeyi yüzde 14’te tutmak istemesi, bankaların kredi kartı pazarına odaklanmasına neden oluyor. Fonlama maliyeti artan bankalar, özellikle kısa vadede kredi kartlarını nakit çekim için avantajlı hale getiriyor. Merkez Bankası’nın da kredi kartında azami faiz oranını belirlemesi bu pazarın büyümesinde etkili. 10 bankanın bir yıllık tüketici kredisinde aylık ortalama faiz yüzde 1,65 ile 1,70 arasında değişirken, bu kredinin yıllık maliyeti, dosya masrafı ve KKDF ile yüzde 20,28’e ulaşıyor. 1 yıl vadeli 1.500 TL kredinin aylık ödemesi ortalama 142-150 TL arasında. Bu kredi, bankaya, son dönemdeki kampanyalara rağmen en az 1.705 TL olarak geri ödeniyor.

Kredi kartından 1.500 TL’lik nakit çekimde de aylık 137 TL geri ödeme ile yıl sonunda 1.644 lira ödeniyor. Bankadan bankaya değişen nakit çekim ücretinin de dahil edilmesiyle bu tutar 1.700 TL’ye çıkabiliyor. Fakat nakit avansın formalitesinin olmaması, bankaya dahi gidilmeden çekilebilmesi bu krediye ilgiyi arttırıyor. Zira bireysel kredide, dosya masrafları, kefil gibi şartların olması tüketiciyi caydırıyor.

Reklam
Reklam

KMH de yükseliyor

Bankacılar özellikle kısa vadede nakit avans çekim tutarının arttığına dikkat çekerek, “1.500 liranın 1 ay vadeli kredili mevduat hesabından (KMH) kullanılması durumunda 93 liralık maliyet oluşuyor. Bu 1 yıl vadeli kredi kullanımından daha avantajlı ve daha az zahmetli” değerlendirmesinde bulundu. Geçen yıl haziranda 6.5 milyar lira olan KMH kapsamında kullanılan krediler, yıl sonunda 7.4 milyar liraya ulaşırken, bankaların tahsis ettiği kredinin kullanılmayan kısmı 22.4 milyar liraya ulaştı. (RADİKAL)