Nallıhan'da 'Kültür Elçileri'nin eğitimi sona erdi

Çevre Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (Çekül )'nın farklı ölçeklerdeki yerleşim birimlerinde 2003 yılından...

Çevre Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (Çekül )'nın farklı ölçeklerdeki yerleşim birimlerinde 2003 yılından bu yana devam eden 'Kültür Elçileri' projesi, beş yıldır ETİ’nin kurumsal desteğiyle sürüyor. Proje kapsamında Çekül gönüllü eğitimcileri bu hafta Nallıhan’a geldi. Gönüllü eğitimcilerden Zeynep Özdoğan ve Savaş Karataş, Sakarya İlköğretim Okulu öğrencileri ile buluştu. Eğitim, Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Nallıhan Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ayhan Sümer Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Çocuklar, Nallıhan ve ilçenin kültürel değerleri ile kayıp kenti Juliopolis ile tanıştı. Tanışma etkinlikleri ve 'Kültür Nedir?' başlıklı sunumunun ardından, arkeoloji, kent mimarisi, doğal yaşam ve yaşam kültürü hakkında uzmanlardan bilgi alan çocuklar, alan gezileriyle öğrendiklerini pekiştirdi. Arkeolog Semih İstanbulluoğlu ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologlarından Okan Cinemre ile Roma dönemi nekropollerinin yer aldığı kayıp kent Juliopolis ziyaret edildi. Kültür elçileri 5 farklı mezar çeşidi olduğunu ve bireylerin sosyal sınıflarına göre şekillendiğini öğrendi.
Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Mustafa Bektaş tarafından gerçekleştirilen doğal yaşam ve yaşam kültürü sunumlarının ardından, Duranlar Köyü’nde seçilen karaçam ağacının yaşı, tepe çapı, boyu hesaplandı ve yıllara göre aldığı yağış, yangın veya hastalık geçirip geçirmediği gibi noktalara değinildi. Nallıhan’ın yaşam kültüründe ise halk ve sokak oyunları, bölgede yetişen bitkiler, yaşam biçimleri ve gelenekler ve kentte pişirilen yemekler hakkında bilgiler paylaşıldı.
Mimar Faruk Soydemir ve Vedat Ağca tarafından gerçekleştirilen Nallıhan’ın mimari özellikleri sunumunda öğrenciler Nallıhan evlerinin özelliklerini, cumhuriyet dönemi yapılarını ve mimari terimleri öğrendi.
Ardından kent inceleme gezisi yapıldı. Bunların yanı sıra Duranlar, Akdere ve Karacasu Köyleri, Nallıhan Kuş Cenneti, Kocahan, Nasuhpaşa Camii, belediye binası, eğitimin yapıldığı eski halkevi gezildi ve çevredeki endemik bitkiler incelendi.
Eğitimin sonunda Nallıhan’ın 'Kültür Elçisi' olan çocuklar, gönüllü öğretmenlerinin desteğiyle bir araya gelmeye, kentlerini tanımak için geziler düzenlemeye, fotoğraf çekmeye, eskizler çizmeye ve gezi notları yazmaya devam edecek. Kentlerinde düzenlenen etkinliklere katılarak, öğrendiklerini arkadaşlarıyla paylaşacak, okullarında ve mahallerinde, kentlerindeki kültürel değerlerin korunması için farkındalık oluşturacak.
Etkinlik Nallıhan Belediye Başkanı Ahmet Adnan Okur, Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Mustafa Bektaş, Sakarya İlköğretim Okulu sosyal bilgiler öğretmeni Yüksel Özcan, öğrenci ve velilerin de katılımıyla Ayhan Sümer Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleşen sertifika töreni ile son buldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz