Namazgah Barajı'nın Temeli Atıldı

Kocaeli'nin su ihtiyacını uzun yıllar boyunca karşılaması planlanan Namazgah Barajı'nın temeli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji...

Kocaeli'nin su ihtiyacını uzun yıllar boyunca karşılaması planlanan Namazgah Barajı'nın temeli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla atıldı.

Namazgah Barajı'nın temel atma törenine; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri ve davetliler katıldı. Törende ilk konuşmayı yapan İSU Genel Başkanı İsmail Bayram, barajla ilgili bilgi verdi. Barajın 22 milyon TL'ye mal olacağını belirten Bayram, ''Barajın yağış alanı 100 kilometrekaredir. Aynı anda 25 milyon metreküp su tutacak. Yılda 50 milyon küp su alınabilecek. Barajımız 2013'ün Eylül ayında tamamlanacak'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, bu proje için sayısız rapor hazırladıklarını belirterek, "Bir o kadar da araştırma yaptık. Sadece toprağa değil, finansal kaynaklarımıza, aklımıza, emeğimize de sondaj yaptık. Bütün hesabımız kitabımız, Kocaeli’nin gelecekteki su ihtiyacını garanti altına almak içindi. Nihayet bugüne geldik. Kandıra Namazgah Barajı’nın temelini inşallah bugün atıyoruz. Gerçek yatırımlar devri başladı" ifadelerini kullandı.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, bir ülke için en önemli ihtiyacın su olduğunu belirterek, "Hayatı kolaylaştırmak ancak su ile olur. Başka ihtiyaçlardan vazgeçebilirsiniz ama sudan vazgeçemezsiniz. Bu yatırım sadece Kandıra'yı değil, bütün ilçelerimizi etkileyecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.

Son olarak söz alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise şöyle konuştu:

''Güzel bir yatırım çünkü konusu su. Bu yatırımı yapanlara, 'Su gibi aziz olsunlar' diyoruz. Su çok aziz bir şeydir. Kandıra'nın köyleri suyla buluşacak. Bu proje de bizim 2023 vizyonumuz çerçevesinde milletimize taahhüt ettiğimiz projemiz. Bunlar bir bir yerine geliyor. Herkes açıklanan projeleri takip etsin. Bunlar Kocaeli'mizi önemli noktalara taşıyacak projeler. Kandıra-Karasu yolunun ihalesi gerçekleşti. Üçüncü Boğaz Köprüsü'yle de bağlantılı olan bu yolun ihalesi yapılmış oldu. Yolun da tamamlanmasıyla Kandıra'mız çok öne çıkacak. GOSB'ta işler biraz aksadı. Ama ne yazık ki bazı kişiler işleri farklı yönlere ilerlettiler. Ama bitecek. Orada 10 bin kardeşimiz istihdam edilecek. Dünyanın her yerine buradan ürünler gidecek. Bu projeler hepimizin faydasına olacak işlerdir. Küçük düşünmeyin. Bu projelerde ne köylümüzün hakkı yenecek ne de ülkemizin geleceğinin önü tıkanacaktır. Biraz da Kandıra'nın gelişmesi zaviyesinden bu davalara bakılmalıdır. İşlerimizin aksamasının kimseye bir faydası yok. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.''

Reklam
Reklam

Konuşmaları ardından protokol üyeleri butona basarak barajın temelini attı.

Kocaeli’nde 3 bin 505 kilometrelik alanda yaklaşık 1 milyon 650 bin nüfusa ve 596 bin aboneye hizmet veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğünün tamamen kendi öz kaynakları ile yapacağı Kandıra Namazgah Barajı, Kandıra ilçe merkezi ve Karadeniz sahillerindeki turistik yerleşim alanları ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerindeki 259 köy ve mahallenin 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. Namazgah Barajı’nda elektrik enerjisi üretebilmek için hidroelektrik santrali de kurulacak. Üretilecek enerji miktarı, bunun getireceği gelir, ilk yatırım ve işletme maliyetleri dikkate alınıp yer olarak belirlenen iki alternatiften biri seçilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: