“Namus” İçin Neler Çektik!

Hep söylene geldiği gibi “namus”=kadın” nasıl oldu? Neydi “namus”?

Hep söylenegeldiği gibi “namus”=kadın” nasıl oldu? Neydi “namus”? Bir kadın için evinde oturmak, emeğinden, bedeninden vazgeçmek, talep etmemek, cama pencereye çıkmamak, kırmızı ceket giymemek mi? Yüksek sesle gülmemek mi? Sarılıp sarmalanmak, sakınmak, saklanmak, kapatılmak mı? Yoksa erkeklerin iki dudağı arasından çıkacak, duruma göre değişebilen “namus” a itaat etmek mi? Filmmor Kadın Kooperatifi, “Namus”u hem kutsayanlara hem irkilenlere sordu. Böylece “namus”u soran, sorgulayan bir film ve fotoğraflardan oluşan bir sergi hazırladı.
“Namus”a itirazı olan sergi: “Namus” İçin Neler Çektik!”
Filmmor Kadın Kooperatifi, "İtirazımız, sordukça daha da fark ettiğimiz üzere, aslında kimsenin tanımlayamadığı bu kavramın biz kadınlara çektirdiklerine, “namus” diyerek baskı altına alınmamıza, kısıtlanmamıza, şiddetle yaşatılmamıza ve bazılarımızın yaşatılmamasına… Böylece, ‘‘Namus”a dışardan, feminist açıdan bakmayı denedik. Zaten “namus”a içerden bakmanın gerçek dışılığı ortadaydı. Zira “namus” her yerdeydi, dolayısıyla hiçbir yerdeydi. Her şeydi. Dolayısıyla “hiçbişey”di. Çok çektiğimiz ve hala çekmekte olduğumuz “namus” heyulasını daha iyi anlamak için mikrofonu çektirenlere (erkeklere) de çekenlere (kadınlara) de uzattık. Erkekler en çok “onun için yaşıyordu” ama neyse ki kadınlar genellikle değilse de sık sık “kavramı duyunca” rahatsız oluyordu. Türkiye’nin dört ilinde, Artvin, Diyarbakır, İstanbul ve Van’da “namus nedir” diye sorarak filmi hazırladık. Fotoğrafları çekerken ise kendimize sorduk: “namus” kendini nerelerde ve nasıl üretiyor? diye. Cevaplar bazen bizi de şaşırttı. O sorulardan ve cevaplardan fotoğraflarımız çıktı. Biz kadınları bu kadar cendereye almış olan “namus” u fotoğraflamak çok zordu. Cendereyi yıpratmak için deklanşöre bastık" diyerek çalışmalarını anlatıyor.

Reklam
Reklam

Yüz yüze söyleşiler yapılacak
Filmmor Kadın Kooperatifi üyelerinin European Cultural Foundation, Van Kadın Derneği, Van Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yeni Melek, Arjans ve Rafineri’nin de katkılarıyla hazırladıkları sergi, film ve fotoğrafları yüz yüze olacakları söyleşiler yaparak İstanbul, Van ve Diyarbakır’da sergilenecek. Bunlardan ilki İstanbul’da 13 Ocak 2008 Pazar Günü Saat: 16:00 ‘da Yeni Melek’te açılıyor.


Serginin kadın fotoğrafçıları; Figen Ekti, Nilay Kepekçi, Nilgün Yurdalan ve Sine Boran Art. Filmi ise; Melek Özman, Ülkü Songül, Güliz Sağlam ve Birsen Atakan.

Sergi programı İstanbul’da 13-18 Ocak 2008, saat: 09:30-20:00 arasında, Yeni Melekte,
Van’da 21 Ocak-1 Şubat 2008, saat: 09:00-17:00 arasında, Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda ve
Diyarbakır’da 3-17 Şubat 2008, saat: 09:00-18:00 arasında, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sergi Salonu’nda olacak.

Reklam
Reklam