Namusu temizlenmek ne demek? Namusu temizlenmek TDK sözlük anlamı nedir?

Birleşik fiiller yapı bakımından çeşitlilik gösterir. Türkçede bolca bulunan bu ifadeler, kelime grubu olarak kullanılan deyimlerde de görülür. Sözcük öbeği olarak karşılaşılan pek çok deyim, birleşik fiillerden oluşur. Atasözleri ise, cümle halindeki deyimlerle benzerlik gösterse bile, yol gösterici özelliğiyle ayrışırlar. Tüm bu dil hazinelerinin hiçbirinin söyleyeni belli değildir. Namusu temizlenmek ifadesi de bunlardan biridir. Namusu temizlenmek ne anlama gelir?

Atasözleri ve deyimler birbirinden bazı özellikleri ile ayrılan kalıplaşmış sözlerdir. Benzerlikleri nedeniyle oldukça karıştırılan bu ifadelerin ayrılan noktası, deyimlerde görülen yüksek orandaki mecaz ve atasözlerindeki öğüt verme özelliğidir. Bunun dışında deyimler birleşik fiillerinden oluşan türleri de içerir. Bazı birleşik fiiller zamanla deyim haline gelmiştir. Bu kalıplaşmış sözler, dilde anlam zenginliği yaratan ifadelerdir. Türkçenin zenginliğine katkıda bulunan sözlerden biri de Namusu temizlenmek ifadesidir. Namusu temizlenmek ne demektir?

Reklam
Reklam

Namusu temizlenmek Ne Demek? Namusu temizlenmek TDK sözlük anlamı nedir?

  • Namusu temizlenmek TDK sözlüğe göre 1 farklı anlama sahiptir.

Namusu temizlenmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. bir işin içinden kendi saygınlığını yitirmeden çıkmak

    Namusu temizlenmek Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Öyleyse evvela, senin istediğin dava görülmüş olur. Yani hırsız olmadığın meydana çıkar. Namusun temizlenmiş olur." - Ömer Seyfettin

Namusu temizlenmek ile Kurulan Atasözleri, Deyimler ve Birleşik Fiiller

namusu iki paralık olmak namusuna dokunmak namusuna sinek kondurmamak
namusunu temizlemek namusuyla yaşamak
Anahtar Kelimeler: