"Nanoteknoloji ile ameliyat tarih olabilir"

ADANA (İHA) - Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Ata, nanoteknoloji ile birlikte ameliyatsız bir dünyaya ulaşılabileceğini söyledi.

Sağlık Mensupları Derneği (SAMADER) tarafından düzenlenen, "Nanoteknoloji ve Tıpta Kullanımı" isimli konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Ata, nanoteknolojinin atomlarla oynama sanatı olduğunu söyledi. Teknolojinin en son geleceği noktanın nanoteknoloji olduğunu belirten Ata, "Robot insanlar ortaya çıkacak. İnsan vücudu nanoteknolojik bir işletim gösterir. Hücrelerde ve doğada çalışan biyolojik sistemler nano ölçektedirler" dedi.

Reklam
Reklam

Hekimlerin nanoteknolojiyi iyi öğrenmesi gerektiğini anlatan Ata, "Nanoteknoloji tıpta da önemli bir yere ulaşacak. Sadece tıpta değil, endüstride de önemli bir yere gelecek. Bizi sağlığımıza kavuşturmak için doktorların nanoteknolojiyi öğrenmeleri gerekiyor. By-pass ameliyatları son derece ilkel yapılıyor. İnsanların 100 yılın üzerinde yaşaması lazım. Ameliyat olan insanlar, narkoz yiyen insanlar daha az yaşıyor. Nanoteknoloji ile birlikte ameliyatsız bir dünyaya ulaşabiliriz" diye konuştu.

Nanoteknolojinin; enformasyon, enerji, biyoloji ve yeni malzemeler gibi 4 ana çalışma alanı olduğunu belirten Ata, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"HİÇ KIRILMAYAN ÜRÜNLER ORTAYA ÇIKACAK"
"Nanoteknoloji sadece teknolojik alanda olmayacak. Hayatın her alanında kullanılacak. İmalat sanayiindeki sarfiyatları tamamen ortadan kaldıracak. Hiçbir zaman kırılmayan, bükülmeyen ürünler ortaya çıkacak."

Ata, nanoteknolojiyle birlikte atomları istediğimiz gibi kullanma mühendisliğine ulaşılacağını vurguladı. 2-3 atomun bir araya gelmesiyle nanometre oluşturulduğunu dile getiren Doç. Dr. Ata, Türkiye'de basit nanoteknoloji çalışmaları olduğunu söyleyerek, "Şu an piyasada nanoteknoloji ile üretilmiş basit ürünler var. Sürekli koku yayan gömlekler var. Nanotozları nedeniyle gömleği yıkasanız da bu koku arınmıyor. Nano boyutta motor yağları da piyasada mevcut" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Endüstri devriminden enformasyon devrimine geçildiğine, şimdi de insanların nanoteknolojiyi beklediğine dikkat çeken Ata, bunun gelişmesiyle birlikte nükleer silahların çok rahat üretileceğini, sosyal hayatta da bazı değişikliklerin olacağını sözlerine ekledi.